Aktivirali sirene za uzbunu i izazvali opću paniku

haker

Upravo takav scenarij odvrtio se u američkom gradu Dallasu u kojem su, prenosi Dallas News, hakeri napali sistem za uzbunjivanje i aktivirali 156 sirena za uzbunu. Kako je za područje Dallasa najavljena mogućnost olujnog nevremena, a i diljem svijeta se događaju teroristički napadi i ratna djelovanja u kojima sudjeluju američki vojnici nije trebalo previše čekati da se dogodi skoro pa opći kaos.

U samo nekoliko sati služba 911 je zaprimila 4.400 poziva uspaničenih građana, dodatni je problem bio što u trenutku aktiviranja sirena čak ni službenici službe nisu znali što se točno događa. Gradske vlasti priznale su kako je riječ o hakerskom napadu, najavijena je istraga, ali i intenzivniji rad na poboljšanju sigurnosnog sistema grada.

Još u studenom prošle godine gradsko je vijeće odobrilo budžet od pola milijuna američkih dolara kako bi se sigurnosni sistem, uključujući i sirene za uzbunu podignuo na viši nivo, jer je riječ u sistemu koji je zastario i podložan ovakvim napadima.

Prema navodima portparola Dallasa, razumljivo je "da su se građani uspaničili i pitali jesmo li možda napadnuti, prvenstveno zbog onoga što se događa u drugim dijelovima svijeta. Iako nije precizirao, jasno je kako je aludirao na američke napade na Siriju i ruske prijetnje zbog istih, a upravo zbog toga je ovakvo širenje panike potencijalno vrlo opasno.