PROMO  SAD: Samo pouzdane duhanske alternative mogu na tržište

elektronske cigarete, Philip Morris, IQOS, FDA

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odbila je zahtjev (RTF) kompanije JD Nova Group LLC za komercijalizaciju njihovih približno 4,5 miliona proizvoda (Pre Market Tobacco Authorisation – PMTA), zbog nedostatka kompletne dokumentacije koje novi duhanski proizvodi moraju podnijeti prije izlaska na tržište. 

Kako se navodi u obrazloženju odluke, elektronske cigarete proizvođača JD Nova nisu imale odgovarajuću procjenu utjecaja na okoliš. “Proizvođač duhanskih proizvoda će moći i naknadno dopuniti dokumentaciju”, navodi se u obrazloženju FDA ali dodaje da je JD Nova u međuvremenu dužna ukloniti sa tržišta oko 4,5 miliona proizvoda.

Američka agencija za hranu i lijekove prošle godine imala je pune ruke posla zbog hitne autorizacije vakcina protiv koronavirusa što je i danas svjetska goruća tema, ali i zbog sprovođenja regulacije tržišta duhanskih proizvoda koja je, po nalogu prethodne administracije, započela neposredno prije pandemije.

FDA je od svih proizvođača duhanskih i elektronskih proizvoda na bazi nikotina zatražila da podnesu zahtjev za slobodnu prodaju na američkom tržištu. Procedura revizije zahtjeva traje i dalje, a na adresu FDA su stigle prijave za čak 6,5 miliona proizvoda od preko 500 proizvođača.

elektronske cigarete, Philip Morris, IQOS, FDA

Poznato je da je od 2019. godine do danas PMTA autorizaciju dobio uređaj IQOS kompanije Philip Morris, i to najprije za uređaj 2.4 a prošle godine i za novu seriju IQOS-a. FDA je također tokom prošle godine autorizirala IQOS kao proizvod manjeg rizika (MRTP). U obrazloženju takve odluke navodi se da je utvrđeno da IQOS zagrijava, a ne sagorijeva duhan, te da se korištenjem ovog uređaja značajno smanjuje proizvodnja štetnih i potencijalno štetnih hemikalija, kao i da naučna istraživanja potvrđuju da potpuni prelazak sa klasičnih cigareta na IQOS umanjuje izoženost organizma štetnim i potencijalno štetnim materijama.  

Centar za kontrolu duhanskih proizvoda pri FDA insistira na rigoroznoj kontroli proizvoda na bazi duhana ili nikotina koji se prodaju na ovom tržištu, što dokazuje i činjenica da je Philip Morris u svom zahtjevu za autorizaciju ovog uređaja baziranog na tehnologiji zagrijevanja duhana podnio nekoliko miliona stranica naučnih dokaza. 

Iako autorizacija duhanskih proizvoda ne znači da su ovi proizvodi u potpunosti bez rizika, postupak pregleda osigurava da je puštanje na tržište proizvoda u skladu sa zaštitom javnog zdravlja, uzimajući u obzir rizike i koristi za stanovništvo u cjelini.