Prodaja opasnih implantanata: Zbog štetnog silikona za grudi 5000 žena tuži direktore tvrtke koja ih proizvodi!

Kućna radinost

Čak 5000 žena podiglo je tužbu protiv muškaraca koji su umetke izradili od gela iz kućne radinosti, no vjeruje se da je na svijetu čak 300.000 žena koje imaju opasne umetke.

Oko 300 odvjetnika predstavlja oštećene, a glavni negativac priče je Jean-Claude Mas, 73-godišnji izvršni direktor kompanije. On je danas došao na suđenje, a ispred sudske zgrade dočekalo ga je oko 300 tužiteljica koje su mu vikale da je zlostavljač.

- Težak teret nosi na svojim plećima - izjavio je njegov odvjetnik Yves Haddad dok je hodao prema improviziranoj sudnici u konferencijskoj dvorani koja je jedina mogla primiti sve pristigle tužiteljice.

Odvjetnica kolumbijskih oštećenica Nathalie Lozano, predstavnica čak 1500 žena koje su imale problema zbog PIP-ovih umetaka, izjavila je da traži pravdu za klijentice koje si ne mogu priuštiti vađenje silikona ili daljnju njegu zbog problema koje su im prouzročili silikoni.

- Moje klijentice nemaju ni mogućnost provjeriti jesu li implantati puknuli u njihovu tijelu i je li materijal iscurio - izjavila je odvjetnica Lozano.

No, Mas se brani da je učinio sve što je mogao kako bi zaštitio klijentice, iako su on i drugi optuženi direktori priznali kako su znali da se silikoni proizvode od materijala koji nije prošao sigurnosne provjere.

Inspektori su 2010. godine pokraj tvornice PIP pronašli industrijski silikon. Panika se proširila svijetom kad su vlade preporučile uklanjanje umetaka zbog abnormalno velike učestalosti pucanja. Stručnjaci su poručili da nisu utvrđene veze između umetaka i raka dojke, no plastični kirurzi diljem svijeta bili su zatrpani zahtjevima za vađenje umetaka iz grudi zabrinutih klijentica.

Polovica Francuskinja s problematičnim implantatima, a ukupno ih 15.000 ima te umetke, odlučila se za vađenje silikona. Naime, neke su žene ustvrdile da su zbog loših silikona dobile rak ili imale drugih problema.

Teška prevara

Mas je u listopadu pušten da se brani sa slobode nakon što je osam mjeseci proveo u pritvoru jer je odbijao platiti jamčevinu. Policiji je priznao da je oko 75 posto PIP-ovih umetaka sadržavalo gel iz domaće proizvodnje koji nikad nije dobio službeno odobrenje.

Mas i njegovi kompanjoni optuženi su za tešku prevaru zbog prodaje implantata na globalnoj razini od 2001. do 2010. kad je proizvod opozvan s tržišta. Iako tuženici tvrde da nisu krivi, istražitelji su otkrili da je kompanija zbog korištenja gela uštedjela 1,6 milijuna dolara godišnje.

Mas i i bivši financijski direktor PIP-a Claude Couty odgovarat će i na građansku tužbu da su počinili fiskalnu prevaru, a taj proces tek treba početi. Mas je također pod istragom zbog optužbe o ubojstvu iz nehaja. Naime, majka jedne Francuskinje tužila ga je zbog smrti kćeri od raka dojke. Žena je umrla 2010., a imala je umetak kompanije PIP.

Neslavni rekord

Očekuje se da će suđenje trajati mjesec dana, no već je ušlo u francuske pravosudne anale. Naime, brojka od 5000 tužiteljica iz cijelog svijeta rekord je na francuskim sudovima. Tužiteljice su nezadovoljne jer se direktorima zasad sudi samo za tešku prevaru te smatraju da se trebaju dodati optužbe o ugrožavanju zdravlja i ubojstvu iz nehaja.

Mnoge tužiteljice u međuvremenu se žele licem u lice susresti s Masom. Jedna od njih, Varanne (38), ističe da je imala deset operacija.

- Dobila sam rak dojke i sigurna sam da je razlog umetak. Kad su me otvorili na operacijskom stolu, vidjeli su da su umeci puknuli i silikon se posvuda razlio. Želim da Mas prizna da nas je otrovao i da je znao što čini - rekla je Varanne.

Izvor: Jutarnji.hr