Panika u Venezueli: Nestašica je silikona za povećanje grudi

silikoni, Venezuela, nestašica, veličina grudi, grudi, ženske grudi, promjene, životna dob, grudnjak, grudi, veličina, nepravilnosti, grudi, žene, ljepota, grudi, neugodnjak, ženske grudi, muškarac, gledanje, produljivanje života

Venezuela je zemlja iz koje dolazi najviše svjetskih missica, a ljepota je kulturno-društveni standard. Iako ne postoji službeni podatak koliko je tamošnjih žena povećalo grudi, statistike iz prošle godine bilježe preko 85.000 operacija povećanja grudi. Upravo zbog velike potražnje javlja se problem nestašice silikona iz provjerenih izvora - prevelikom brzinom troše se silikoni koje je odobrilo američko Udruženje za kontrolu hrane i lijekova FDA.

Frustrirane žene, koje tvrde da pitanje nedostatka silikona može ozbiljno utjecati na samopouzdanje Venezuelanki, obraćaju se liječnicima koji sve češće ugrađuju kineske silikone ili pak one nepoznatog izvora koji mogu sadržavati opasne sastojke ili pak biti pogrešne veličine, piše Fox News.

Koliko je pitanje veličine grudi važno u toj zemlji pokazuju i povremeni natpisi koji su se pojavili tijekom protuvladinih demonstracija u proljeće, a žale se na previsoku cijenu silikona, pomiješane s plakatima koji upozoravaju na nedostatak hrane te devalvaciju valute.

 U njihovoj kulturi vlada imperativ ljepote, pa silikone ugrađuju i žene koje žive u tzv. slamovima, najsiromašnijim gradskim četvrtima - objašnjava kirurg Daniel Slobodianik. Dodaje kako nitko nema previše suosjećanja za frustrirane žene, a osobito ne vlada. Pokojni je predsjednik Hugo Chavez nazvao fiksaciju vlastite zemlje na plastičnu kirurgiju monstruoznom. Na tamošnjim se društvenim mrežama također javljaju osude, a neke od njih kažu "s obzirom na to da im nedostaje silikona, izgleda da će Venezuelanke morati razviti osobnost".

Izvor: 24sata.hr