Prljava tajna o zlatu koju Amerikanci kriju

zlato
zlato
... garantira, njima nije moguće da se trguje, piše RT.

Na to upozorava Ronan Manli, direktor jedne kompanije za trgovinu plamenitih metala.

Američka vlada tvrdi da posjeduje 8133,5 tona zlata u rezervama 58 posto se navodno čuva u Kentakiju, 20 posto u New Yorku, 16 posto je navodno u Denveru, u Koloradu, a pet posto čuva FED.

- Cijela priča o zlatnim rezervama zlata u SAD je tajna. Nikada nije postojala neka nezavizna revizija njihovih zlatnih rezervi, a čuvari tog zlata, kao što su federalane rezerve nikada neće dozvoliti nekome da uđe u trezor i prebroji to zlato, ako ga ima - reka je Manli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, usprkos mnogobrojnim optužbama protiv američkog trezora da ima mnogo manje zlata nego što tvrdi, postoji još jedan razlog za toliku misteriju, kaže ovaj stručnjak - zlato SAD je lošeg kvaliteta.

- Čak i male količine koje su se sporadično pojavljivale pokazuju da većina zlatnih poluga nije toliko „čista" i da nije odgovarajuće težine. Dakle, čak i ako SAD imaju količinu zlata za koju tvrde da je posjeduju, većina tog zlata ne bi bila prihvatljiva za trgovanje na međunarodnom tržištu i mogla bi da se koristi u neke mahinacijske svrhe - dodao je on.

Ukoliko bi se dokazalo da su rezerve zlata niže od predstavljene, ponovo bi se stvorili strahovi za svjetsku ekonomiju, kaže Manli.

Iako ne bi direktno pogodio američki dolar, posljedice toga bile bi značajne.

Prvo, ovo stvara pritisak da je neophodna revizija svih rezervi zlata koje druge države čuvaju u SAD. Također, postavlja i pitanje što je sa rezervama Rusije i Kine, a može da postavi i pitanje koja je uloga zlata u međunarodnom monetarnom sistemu, tvrdi.

- To je nešto što američka vlada stalno pokušava da izbjegne - kaže ovaj stručnjak.