Podvala u tegli: Hrvatski vrcani cvjetni med je - kineski!

Naime, na policama hrvatskih trgovina prodaje se “Dalmedov” med s lažnim deklaracijama, koji ni izgledom ni okusom ne nalikuje ni jednom hrvatskom medu, upozoravaju iz hrvatske Udruge pčelara “Pčelinjak”.
U informaciji, koju su jučer proslijedili medijima, stoji da je “Pčelinjak“ još 24. lipnja ove godine uputio Državnoj inspekciji prijavu protiv splitskog “Dalmeda” zbog sumnje u ispravnost njihova “hrvatskog vrcanog cvjetnog meda“ i “hrvatskog vrcanog meda kadulje“.

Oba meda su gotovo crne boje, vodenasti su i imaju čudnu aromu koja vrlo malo nalikuje aromi bilo kojeg pravog meda. Kako su godišnji odmori, a i vrhunac je sezone, Poslovna jedinica Split Državnog inspektorata nije još dostavila pisani nalaz inspekcijskog nadzora, no telefonom su udrugu “Pčelinjak” izvijestili da su bili u pravu, te da su sve sporne količine takvog “meda” povučene iz prodaje.

Unatoč obavijesti da je iz prodaje povučen sav “lažno deklarirani” med splitskog “Dalmeda”, 11. kolovoza u glavnom “Tommyjevu” centru u Solinu, pred sam kraj radnog vremena, kupljen je isti “hrvatski cvjetni vrcani med” tvrtke “Dalmed” od 900 grama i plaćen 47 kuna.

Na deklaraciji je uredno i broj hrvatske veterinarske inspekcije (884) kao navodno jamstvo ispravnosti proizvoda.

- Pokazalo se da je tvrtka “Dalmed” prošle godine uvezla preko Carinarnice Split nešto više od 40 tona meda iz Kine, koji je možda vrhunske kvalitete, ali nikad neće biti bolji od lokalnog meda za lokalno stanovništvo. I nitko nema ništa protiv da se takav med i uvozi, ali na njemu mora biti jasno istaknuta zemlja podrijetla i eventualna sorta, ili jednostavno treba pisati “kineski med”, pa neka svatko sam odluči hoće li takav proizvod kupiti i za što će ga koristiti - za podmazivanje kotača, sladilo umjesto šećera ili za nešto treće - priopćio je novinarima Damir Rogulja, predsjednik UP-a “Pčelinjak”.
J. Luetić | Slobodna Dalmacija