Ovako to rade u Švicarskoj onima koji iskorištavaju državni sustav

švicarska, švicarska-hrvatska, hrvatski državljani, Švicarski parlament, švicarska, useljenje, Kanton Zürich, švicarski franak, švicarska, socijalno ugrožene osobe, socijalna pomoć, švicarska
Švicarski parlament u utorak je donio zakon kojim će dopuštati institucijama da pomoću novih tehnologija prate ljude za koje smatraju da neopravdano dobivaju socijalne naknade od države, javlja The Local.

Sve švicarske socijalne institucije, uključujući i zavod za zapošljavanje, moći će unajmljivati privatne detektive da istraže ljude za koje postoji sumnja da iskorištavaju sustav. Nova pravila dopuštaju i osiguravajućim društvima da, bez sudske dozvole, snimaju audio i video zapise sumnjivaca, kako na javnim, tako i na privatnim mjestima, ukoliko su jasno vidljiva s javne lokacije (npr. balkoni, dvorišta).

Agencije će sumnjivce moći pratiti i pomoću GPS-a, uz sudačku dozvolu. Ministar socijale Alain Berset kazao je da niti praćenje sumnjivaca dronovima nije nemoguća opcija.

Konzervativne stranke pozdravile su ovakvu odluku. Iznesen je primjer kantona Graubünden koji je naredio nadzor u 46 slučajeva od njih oko 5000. U 16 slučajeva utvrđeno je da korisnici socijalne pomoći varaju i poreznim obveznicima ušteđeno je 2,6 milijuna švicarskih franaka.

Zeleni, Socijalistička stranka (SP) i sindikati izjasnili su se protiv ovakvog zakona, nazivajući ga napadom na privatnost.