Otmica djevojčice nakon dogovora preko Facebooka

Kako prenosi Srna, djevojčica kaže kako je prihvatila prijatelja na Facebooku koji se predstavio kao njezin prijatelj iz škole, i molio da mu donese bilježnicu kako bi uradio domaću zadaću, jer je bio bolestan.

- Povjerovala sam u priču `prijatelja`, jer on nije dolazio u školu tih dana, a znao je i neke podatke o školi. Krenula sam niz ulicu, k njegovoj kući, kad je iz auta odjednom izašao neki čovjek, koji mi je prišao i predstavio se kao tata mog prijatelja. Inzistirao je da uđem u njegov auto, ali nisam htjela, jer mi je bio nepoznat. Nervozan što ga odbijam, pokušao je na silu da me uvuče u auto. Počela sam vrištati, što je srećom čula susjeda koja je istrčala da vidi što se događa. Kad je vidio susjedu napasnik je pobjegao, a u panici nismo pogledale koji je broj registarskih oznaka njegovog auta, ispričala je djevojčica na tribini "Klikni bezbjedno", a prenosi novosadski dnevni list Nacionalni građanski.

Priča je šokirala sve prisutne na tribini održanoj u Novom Sadu, kako roditelje tako i nastavnike, a direktor škole koju pohađa ova učenica rekao je da opasnost od Facebooka uglavnom dolazi od dječije naivnosti.

Prema prošlogodišnjoj anketi srbijanskog Ministarstva za telekomunikacije i medijske dokumentacije pod nazivom "Ebart", roditelje svakog trećeg djeteta u Srbiji ne zanima što ono radi na internetu.

Europske statistike opet navode kako svaka dvadeseta osoba u EU, koja živi s djecom tvrdi da su se ona povezala s potencijalno opasnim osobama upravo preko računala i to od kuće. U EU prošle godine je 65 posto osoba redovno koristilo internet, dok je u Srbiji taj postotak bio 40 posto.