VIDEO  Izum stoljeća - Nasilnicima je napokon s ovime odzvonilo

izum, nasilnici
Svake minute, negdje u svijetu, seksualno je napadnuta jedna osoba. Tijekom godina razvijen je cijeli niz različitih oblika zaštite koji bi trebali napadnutoj osobi pomoći da se obrani od napadača. No, ekipa znanstvenika s Massachusetts Institute of Technology otišla je korak dalje i spojila pametni tehnologiju i zaštitu.

Razvili su pametnu naljepnicu Intrepid koja detektira i sprječava seksualni napad i zlostavljanje.

Kako ističu na stranici projekta, predloženo rješenje, jer radi se o konceptu, namijenjeno je borbi protiv seksualnog zlostavljanja djece, napada na fakultetima, ali i sprječavanju zlostavljanja starijih i nemoćnih osoba.

Pametna naljepnica funkcionira na dva načina - aktivno kad je osoba bez svijesti ili se ne može braniti od napadača (kod djece, nemoćnih osoba, starijih, onih pod utjecajem alkohola i slično) i pasivno kod osoba koje se mogu boriti protiv napadača.

U oba slučaja pametna naljepnica šalje poziv u pomoć i uzbunjuje prijatelje i obitelj napadnute osobe te alarmira nadležne službe.

Pametnu naljepnicu dovoljno je zalijepiti s unutarnje strane odjeće (najčešće donjeg rublja) i povezati s pametnim telefonom. Ako pametna naljepnica Intrepid detektira nasilno skidanje odnosno trganje, ona šalje upit na pametni telefon na koji je potrebno odgovoriti u određenom vremenskom roku, u protivnom šalje se poruka s lokacijom osobe i molbom za pomoć.

zimo.hr