MADE IN BiH Aplikacija koja čita misli

aplikacija, BIH, izum

U srpnju u Srebrenici šestorica mladih inovatora pomažu u otvaranju još jednog Makerspacea, trećeg u BiH, u suradnji s BH Futures Fondacijom.

Nakon SOS narukvice, pomoću koje osoba u slučaju da je napadnuta može poslati poziv u pomoć, iz briljantnih umova šestorice sada već svršenih srednjoškolaca Elektrotehničke škole u Tuzli dolazi bWave – slušalice koje skeniranjem vašeg mozga biraju listu pjesama najprikladniju za vaše trenutno raspoloženje.

Ovaj gotovo znanstveno-fantastični izum već ima i svoj prototip, a za njega su šestorica učenika – Tarik Džambić, Almedin Beganović, Ajdin Ahmetović, Almir Subašić, Samir Sadiković i Sead Smailagić – već osvojila prvo mjesto na nedavnom takmičenju u Mostaru.

“Proizvod je koncipiran tako da u slušalicama ima ugrađene senzore koji čitaju signale iz mozga, na osnovu kojih mi kao programeri možemo čitati vaše raspoloženje, odnosno emocije. Imajući tu informaciju, mi putem aplikacije koju smo napravili kreiramo idealnu playlistu koja odgovara vašem raspoloženju.

Za ovaj projekt smo koristili uređaj Emotiv, koji je opremljen tim senzorima, s tim da mi imamo u planu napraviti svoje slušalice i u njih ugraditi slične senzore”, kazao nam je Tarik.

Upravo će ove slušalice, zajedno sa uređajem Trace Brace, kolokvijalno nazvanim SOS narukvica, činiti i okosnicu ponude firme, koju ova šestorica učenika planiraju u skorijoj budućnosti osnovati. Iako im je plan bio krenuti u osnivanje firme čim završe sa školom, kako su nam rekli, još su u procesu iznalaženja novca za sve potrebne takse, ali i za početni kapital. Ono što u ovom trenutku obećava jeste činjenica da već imaju dva zainteresirana investitora.

“Trace Brace se i dalje razvija, ali, nažalost, još nismo prikupili dovoljna sredstava da krenemo u proces registracije kompanije. To u FBiH košta jako mnogo, a da ne govorimo o početnom kapitalu. Imamo trenutno nekoliko investitora iz inostranstva – kompanija Arrow iz Amerike i jedan pojedinac, koji su pokazali interes, pa ćemo vidjeti”, kazao je Almedin.

Osim inovacija, ekipa je trenutno okupirana završnim ispitima u školi, ali i razmišljanju o budućnosti. Iako ona u ovom trenutku izgleda prilično sigurna, s obzirom na to da su svi dobili stipendiju za studiranje u Sarajevu i Tuzli, mladi inovatori i budući poduzetnici već sad rade na poboljšanju okruženja za buduće IT stručnjake.

“Trenutno radimo na osnivanju udruženja čija će zadaća biti kreiranje boljeg okruženja za mlade IT stručnjake, a nastavljamo i s radom na Makerspace projektu. Nedavno smo pomogli ekipama ARC i Case Blocks iz naše škole da sudjeluju na “Start Me Up” projektu Burch Univerziteta, gdje su ušli u tri najbolja tima – ARC sa bh. verzijom Ubera, odnosno slobodnog taksija, a Case Blocks s pametnom maskom za telefon. Mi smo im kroz Makerspace pomogli da uobliče svoje poslovne ideje”, dodao je Almedin.

Razlog zbog kojeg, kako kažu, ne žele otići iz BiH, jeste taj što i u BiH vide dosta prilika za uspjeh, s obzirom na to da su shvatili da prilike ne dolaze same, nego ih svaki pojedinac kreira za sebe.

Ovdje jest teže doći do prilike, ali do nje se ne može doći sjedeći u kafićima ili u kućama. Prvo se to mora promijeniti, jer moramo se otrgnuti od onoga što su nam govorili roditelji, kako će nas posao čekati ako završimo školu i fakultet s najboljim ocjenama.

Moramo mladima pokazati kako da se bave poduzetništvom, bilo koje vrste, i tek tada će oni krenuti za poslom, a ne čekati da im posao dođe. Uz ovo i malo pomoći države, imamo priliku preokrenuti ekonomsku situaciju u svoju korist”, kazao je Almedin.