Od bliznakinja sa spojenom kičmom do djevojčica s normalnim životom

Ipak, britanski kirurzi uspjeli su da izvedu razdvajanje bez za sada vidljivih posljedica, a Mila i Sina prohodale su sa 11 mjeseci. - Mi smo posebne - kaže  mala Mila, za britanski tabloid "Daily Mail".

Mnogo prije nego što su djevojčice rođene u siječnju 2005., doktori su otkrili da su fetusi spojeni leđima u korijenskom dijelu kičme. Ovaj tabloid je još tada pratio tešku odluku koju su Simon Stivenson i njegova vjerenica Jane Kristensen, porijeklom Dankinja morali da donesu - ili da ona prekine trudnoću u 24. nedjelji ili da rizikuje i rodi bliznakinje kojima će, ako uopće prežive, biti potrebna tuđa pomoć cijelog života.

Doktori su kod Jane kasnije utvrdili poremećaj rada jetre, opasan po život, koji je mogao da ubije fetuse u njoj. Međutim, Simon i Jane koji žive u sjevernozapadnom Londonu imali su puno povjerenje u doktore koji su bili uvjereni da mogu da razdvoje djevojčice, a da im ne izazovu trajna oštećenja.

Tjednima nakon majčinog carskog reza, spojene bliznakinje dijelile su bukvalno sve, pa su čak imale i zajedničku pelenu. Kada bi jedna plakala, obje bi dobivale cuclu. Kada bi jedna zaspala, obje su morale da budu položene u krevetac. Jane ih je obje hranila držeći ih na istom koljenu.

A onda, nakon operacije u dječjoj bolnici "Great Ormond street", koja je trajala osam sati i bila tek druga te vrste ikada izvedena u Velikoj Britaniji, roditelji su konačno mogli da uzmu u naručje svaku djevojčicu posebno.

- Sjedili smo najdalje što smo mogli jedno od drugog. Siguran sam da je to bio podsvjesni način da pokažemo jedno drugom da to možemo da učinimo - kazao je Sajmon. Doktori su roditeljima odmah nakon operacije priopćili da je ona u potpunosti uspjela. Od tada doktori nisu uočili na bliznakinjama ništa što bi moglo da ukazuje na neke dugoročne probleme.