Zašto vaše dijete ima problema sa spavanjem?

roditelji, dijete, san, inteligencija, majka, otac, dijete

1. Premlado je

Jako malo beba spava cijele noći otpočetka. Prva dva mjeseca mališani se proizvoljno bude i tonu u san te spavaju između 12 i 18 sati dnevno. Većina će ih moći prespavati noć u dobi od devet mjeseci, iako to znači samo pet-šest sati u komadu.

2. Previše mu pomažete

Ako dugo uspavljujete dijete, neće naučiti samo zaspati, nego će plakati za onim što mu pomaže - vama. Stavite ga na spavanje kada je pospano, ali još nije zaspalo i naučit će se uspavati samo.

3. Preumorno je

Djeca vrtićke i predškolske dobi trebaju između 11 i 14 sati dnevno, uključujući poslijepodnevni drijemež. Rutina je ključna pa postavite točno vrijeme odlaska u krevet, buđenja, drijemanja, obroka i igre.

4. Strah od odvajanja

Normalno je da sva djeca prođu kroz tu fazu. Pokušajte je ne ohrabrivati dodatnim razgovorima, pjevanjem, ljuljuškanjem ili hranjenjem. Kada je staro oko šest mjeseci, možete djetetu pomoći da samo zaspi tako da mu nježno pričate i mazite ga. Budite uz njega i utješite ga, ali nemojte ga dizati i hraniti samo za utjehu.

5. Nedostatak rutine

Ponavljanje istih stvari svakoga dana prije spavanja pomaže djetetu da shvati da je vrijeme za počinak. Rutina je vrlo važna. Primjerice, možete dijete okupati, nahraniti ga, pročitati mu jednu ili više priča i poželjeti laku noć. Najbolje je s takvom rutinom početi što ranije.

6. Odgađanje počinka

Brojna djeca ne žele ići na spavanje jer ih zanima sve što se oko njih događa pa se boje da nešto ne propuste. Tražit će da im čitate još priča, reći će da su gladni ili žedni, morat će na WC. Budite blagi, ali odlučni. Svaki put kad vas dijete zove, budite s njim što kraće kako bi shvatilo da je zaista vrijeme spavanja.

Izvor: index.hr