Od ovisnika do franjevačkog redovnika – priča o fra Danijelu

ovisnik
Danijel Maria Piras, 32-godišnji franjevac rodom sa Sardinije, u razgovoru za franjevački list „Porziuncola" opisao je svoj životni put od ovisnika koji je izgubio svaki smisao života, do oduševljenog sljedbenika svetog Franje Asiškog.

Sve je počelo tijekom srednje škole, kada je već sa šesnaest godina ušao u svijet droge. Želio je pobjeći od obiteljskih svađa izazvanih financijskim problemima, pa je, kako sam kaže, spas potražio u lošem društvu. Želeći se prilagoditi novim ‘prijateljima' počeo je piti, te uzimati lake, a zatim i teške droge. Tražio je načine da ukloni bol koju je nosio u svojem srcu.

- Sedam godina nisam uspijevao izaći iz tog ropstva. Dobro sam znao kako griješim, ali već sam bio u začaranom krugu, nisam mogao bez toga. Bio sam slab, a iako sam želio izaći mislio sam kako je prekasno. Moja volja bila je preslaba - prisjeća se fra Danijel.

Probao je, kaže, razgovarati sa psiholozima, uzmati lijekove za apstinenciju, međutim nije uspijevao izboriti se s drogom.

Svoj način života nije mogao dugo skrivati. Njegova majka, koja se u mladosti udaljila od Crkve, zbog silne je boli i tuge izazvane problemima s Danijelom, ali i njegovim ocem Karlom, utjehu potražila u molitvenoj zajednici.

- U molitvi, Riječi i sakramentima mama je pronašla snagu podnijeti te bolne trenutke, te ostati uz mojega oca i voljeti ga onakvog kakav je bio. To je omogućilo da Onaj koji je pobijedio smrt donese spasenje našoj obitelji i sve obnovi - svjedoči fra Danijel.

Majčino strpljivo nošenje životnoga križa i svjedočanstvo obnovljene vjere donijelo je prvi plod. Danijelova sestra Klara osjetila je redovnički poziv i pridružila se sestrama klarisama. Bio je to presudan događaj za Danijelov život. Izgubljeni mladić zatražio je pomoć najboljeg liječnika:

- Počeo sam zazivati Ime Gospodina Isusa - prisjeća se mladi franjevac.

Put obraćenja započeo je 2006. godine kada je, na poticaj svoje majke, sudjelovao na kongresu povodom svetkovine Krista Kralja Svemira.

- Geslo skupa bio je 14. redak 107. Psalma: „Izvede ih iz tmina i mraka, raskide okove njihove". Snažno me pogodila kateheza jednog oca franjevca. Činilo se kao da zna moju životnu priču... Govorio je kako zlo, kroz privlačnosti svijeta koje donose prolaznu sreću, želi uništiti naše tijelo koje je hram Duha Svetoga, boravište Božje, mjesto u kojemu Ga možemo iskusuti - prepričava ovaj bivši ovisnik.

Odlučio je porazgovarati sa svećenikom čije su ga riječi toliko dirnule i otvoriti mu svoje srce. „Ja sam ovisnik koji je dotaknuo dno. Ne znam kako izaći. Moli Isusa za mene", kazao mu je tada 23-godišnji mladić.

Franjevac ga je pozvao da zazove Isusa u pomoć i blagoslovio ga. Potom je uslijedila procesija s Presvetim - prijelomni događaj u životu izgubljenog mladića.

- Isus je prošao pokraj mene, a zatim se vratio na oltar. U sebi sam osjetio potrebu dotaknuti ga. Otišao sam, dotaknuo ga i vratio se na svoje mjesto - prisjeća se fra Danijel.

Dvije godine kasnije, u rujnu 2008., nakon suživota s asiškim franjevcima, Danijel je postao franjevački postulant, a potom i član franjevačkog Reda.

Na sve životne probleme i poteškoće koje je proživio zajedno sa svojom obitelji gleda kao na dio Božjega plana.

- Patnje naše obitelji pokazale su se odgojnima: prihvaćene vjerom, pripravile su naša srca za Otajstvo - kaže fra Danijel, dodajući kako samo Isus može dati ispunjeni život:

- Samo On govori: Došao sam da život imaju, u izobilju da ga imaju.

Miodrag Vojvodić|Bitno.net