Nova pravila u novoj godini

mirovine, Vjekoslav Čamber, umirovljenici, prijava, mirovina, mirovine, mirovina, umirovljenici, povrat novca, mirovine, umirovljenici, Isplata mirovina, juniori, pismo, pismo majke, anonimno pismo, mirovine, FBIH, Isplata mirovina, isplata, mirovine, Isplata mirovina, povećanje mirovina, vojne mirovine, mirovine, mirovinski sustav, polaštene mirovine, mirovina, ćosanje, hercegovački običaji, Informatička radionica, stari i nemoćni, roditelji, roditelji i djeca, PIO/MIO, Federalni premijer Novalić , Mostar, kuća, običaji, Običaji starog zavičaja , hercegovački običaji, Hercegovina, hercegovački običaji, narodni običaj, običaji, broj stanovnika, Hrvatska, procjene demografa, mirovine

Neki ljudi među nama zaborave tko ih je rodio, podigao i odgojio. Ne brinu se o svojim roditeljima, iako zarađuju pristojan novac.

Majke i očevi im čame u nekakvim rupama, jedva preživljavaju, isključena im je struja, voda, skupljaju plastične boce da bi skupili koju kunu za kruh i mlijeko. A sin sa ženom na Maldivima, uživa i troši.
Svjedočili smo i slučajevima kada su potomci, kako bi se domogli nekretnina, doslovce 'zaključali' u Dom za starije roditelje koji su se jasno usprotivili takvoj ideji. Bili su prisebni, nije im oduzeta poslovna sposobnost, međutim to sinove i kćeri nije spriječilo da ih smjeste daleko od očiju. Samo su bli stari, a to je očito nekima dovoljna indikacija da ih stave pod ključ. I nije bio mali broj takvih slučajeva, stoga je reagirala i Vlada i Ministarstvo.
Prvi put Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji i starije osobe spominje kao posebno ranjivu skupinu, navodi HRT. Tako će se od Nove godine zanemarivanje starih i nemoćnih članova obitelji - prekršajno kažnjavati. Najmanja kazna bit će od 10 tisuća kuna do 45 dana zatvora. Ukoliko netko ponovi zanemarivanje, kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od najmanje 15.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od najmanje 60 dana.
- Nasilje u obitelji je zanemarivanje potreba osobe s invaliditetom ili osobe starije životne dobi koje dovodi do njezine uznemirenosti ili vrijeđa njezino dostojanstvo i time joj nanosi tjelesne ili duševne patnje - stoji u zakonu, u kojem se objašnjava da je osoba starije životne dobi građanin/građanka u dobi od 65 i više godina života.
Obitelj treba biti ta koja će brinuti i usmjeravati, a ne potpuno napustiti starije članove, poručuju iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mladih i socijalne politike.
Dio sinova i kćeri svoje roditelje stavljaju u neadekvatne domove, potom ih zaborave i ne posjećuju. Pučka pravobraniteljica Lora Vidović se osvrnula i na tu činjenicu, navodeći da je primarna zdravstvena skrb u domovima relativno zadovoljavajuća.
"Ali nema ginekološke i stomatološke zaštite - zubi se u domovima umirovljenika vade, a ne popravljaju", navela je svojedobno pravobraniteljica.
Vidović je navela da su liste za čekanje za smještaj u državne domove duge, a prema posljednjim podacima, na njima se nalazi 17.000 osoba, pa se smještaj čeka između četiri i osam godina. S druge strane, u privatnim domovima koji su i skuplji, kontinuirano postoji 10% nepopunjenosti kapaciteta.
Neki domovi krše zakon jer su neuvjetni, ali u zemlji ima samo pet inspektora za gotovo 4700 ustanova i institucija svih korisnika institucionalnog smještaja u okviru sustava socijalne skrbi, naglasila je Vidović.
Hrvatsko stanovništvo sve je starije. To je poznata činjenica. Kao i to da se na mjesto u domu za starije čeka godinama, da su privatni domovi skupi, kao i da se starije osobe susreću sa zanemarivanjem, iako su djeca dužna skrbiti o njima, navodi HTV.
"Tu je to pitanje stigme i pitanje srama da se prizna da je netko bio izložen nasilju, pogotovo nasilju u obitelji", naglašava Štefica Karačić, predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika.

Ukoliko želite više informacija: https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/2017_07_70_1660.html