Kako odviknuti dijete od spavanja u vašem krevetu?

spavanje
spavanje

Djetetu ta mogućnost ulijeva povjerenje, no roditelje vrlo često ostavlja neispavanima. Kako potaknuti dijete da cijeli noć spava u svom krevetu?

Iscrpljenost roditelja često dovede do rješenja linije manjeg otpora i u polusnu dopuste djetetu da ostane s njima u krevetu ostatak noći, iako su svjesni da kvalitetan san nakon toga mogu zaboraviti.

Dobra vijest je da se dijete može odviknuti od ove navike, a loša vijest je da će vam trebati dosta energije i neispavanosti da biste to postigli. Ako zaista želite napraviti promjenu, morate biti svjesni na suze, djetetovo predbacivanje da ga ne volite i mnogo nespavanja za cijelu obitelj. Ne odgađajte promjene jer djeca vrlo rijetko, gotovo nikada, sama odustanu od ove navike.

Prije spavanja

Odvikavanje od spavanja s roditeljima trebalo bi provoditi nakon što dijete prestane nositi pelene i kada je zdravo. Ako započnete s promjenom rutine kada se dijete već mora nositi s nekim drugim promjenama, vjerojatno će odvikavanje biti bezuspješno. Uvođenje nove rutine započinje već preko dana. Dijete na vrijeme upozorite da je spavaća soba namijenjena roditeljima, a dječja njemu i svatko mora spavati u svom krevetu. Rutina prije spavanja ostaje jednaka, no tada se pripremite na teži dio.

Kada se ugase svjetla

Ako ste se odlučili na odvikavanje djeteta da dolazi u vaš krevet, u tome morate biti složni s partnerom. Više nema ustupaka poput "samo pet minuta" ili "samo još večeras". Ako to dopustite, ponovno ste na početku.

Poljubite dijete prije spavanja i objasnite mu da je vrijeme počinka. "Lažni" odlasci na WC ili djetetovi prohtjevi poput žeđi i gladi neposredno prije spavanja neka vas ne pokolebaju. Iako je ovo odvikavanje jednako teško i za roditelje, sjetite se koliko se veselite toliko potrebnoj dozi kvalitetnog sna.

Česta greška koju roditelji ispočetka rade jest da ostaju spavati u djetetovoj sobi cijelu noć. Tako ne postižete ništa. Ako dijete tvrdi da se boji mraka, u hodniku ostavite upaljeno lagano noćno svjetlo i ostavite otvorena vrata. Isprva nije poželjno djetetu govoriti ako vas treba da vas uvijek može pozvati jer će djeca to iskorištavati da provodite što više vremena s njima u sobi. Možete u sobi pričekati da dijete zaspi i ostati još neko vrijeme, no nema potrebe da se mučite cijelu noć.

Nakon nekoliko dana počnite odlaziti iz djetetove sobe odmah nakon što zaspi, a potom postupno privikavajte dijete da se nauči samo uspavati. Ostavite otvorena vrata da možete čuti dijete ako vas treba, a ono će se osjećati sigurnije jer zna da ste u blizini.

Tijekom noći

Ako dijete dođe u vaš krevet tijekom noći, važno je da odmah ustanete i vratite dijete u krevet. Budite dosljedni ako želite promjene.

Sljedeće jutro

Važno je, bez obzira na to kako ste proveli noć, dijete nastaviti poticati i podsjećati na nova pravila. Ako je dijete velik dio noći mirno spavalo u svom krevetiću, ne zaboravite ga pohvaliti. Kod manje djece nije loše ni pokušati s metodom nagrađivanja. Za svaku lijepo prospavanu noć ostavite im neku sitnicu ili slatkiš pod jastukom. Ako mislite da možete i bez podmićivanja, još bolje!

Izvor: index.hr