Kako odgojiti dijete?

Svako je dijete posebno, s vlastitim osjećajima i potrebama. Uloga roditelja, najljepša je životna uloga. Isto tako, ona je veliki izazov i vrlo je zahtjeva. Pripreme za tu ulogu nema.

Većina roditelja nailazi na razne prepreke i bore se s njima kako god znaju i umiju. Činjenica je da na odgoj djece najviše utječe ljubav, podrška i ohrabrivanje. Daleko od toga da moraju postojati neki okviri i granice ponašanja, a to pak određujemo onako kako mislimo da je najbolje. Neki roditelji žele odgojiti savršeno pristojno i odgojeno dijete, drugi pak od rođenja djeteta planiraju koji će fakultet upisati, no zajednički nazivnik bi nam svima trebao biti - sretno dijete.

Roditelji općenito, moraju svojoj djeci usaditi osjećaj da su voljena i prihvaćena, baš takva kakva jesu. Razvijene socijalne vještine i pozitivnu sliku o sebi dijete može steći jedino ako ste topli i suosjećajni. No, bez obzira koliko se posveti djetetu svako će se dijete, u nekom trenutku odrastanja ponašati neprihvatljivo, priuštit će napadaje bijesa ili će neutješno roniti krokodilske suze. To je zapravo djetetovo testiranje granica, mora vidjeti što sve može dobiti, od koga i na kakav način.

Vrlo je važno da djetetu pokažete njegove dobre strane jer su mu potrebni ljubav, suosjećanje i pohvala da razvije pozitivnu sliku o sebi, samopoštovanje i samopouzdanje, te kako ne bi razvilo negativne obrasce ponašanja i doživljavanja. Za zdrav psihički razvoj, djeci su potrebni i svakodnevni, njegovi, dječji problemi. To ih nauči svladavanju prepreka, na koji način mogu postići ono što žele, to je zapravo svojevrsna priprema za ulazak u svijet odraslih, što im ne gine.

Moramo biti svjesni da ni jedan roditelj ne zna baš sve o odgoju djece, ne postoji ispravan ili loš način odgoja, već svaki roditelj treba dovoljno poznavati svoje dijete i pokušati ga razumjeti. Roditelji zapravo svoje roditeljske i odgojne metode moraju prilagoditi jedinstvenoj osobnosti djeteta. Svi mi, odgajajući svoje dijete činimo pogreške, no i učimo iz vlastitih iskustava. Nemojte od sebe, kao roditelja, očekivati da budete super - roditelj. Ako nešto ne znate, u redu je to priznati i informirati se, jer pogreške su pogreške samo ako se ponavljaju, u suprotnom su iskustvo.

"Dijete okruženo obiteljskom ljubavi, srećom i toplinom, je zapravo najbolje odgojeno dijete."

zanosna.com