10 stvari koje svekrva želi od svoje snahe

svekrva
Sva sreća pa moja svekrva nije takav klišej. Slagale smo se od samog početka. No, vidite, ne možemo biti različitije jedna od druge nego što već jesmo. Ako biste nam dali da odaberemo deset stvari koje najviše volimo s nekog popisa, čisto sumnjam da bismo odabrale i jednu sličnu stvar. Ona voli ESPN (sportsku televiziju) kao i moj suprug, a ja ne znam na kojem je broju taj kanal. Ona se sređuje za crkvu, a meni je sasvim u redu ako dođem u običnim hlačicama. Ona ne ide u teretanu, a ja uživam vježbati. Niti jedna od ovih stvari nije loša, samo je drugačija. Tijekom vremena, shvatila sam da je jedna naša zajednička stvar važnija od svih ovih razlika - tri osobe koje ja volim najviše na svijetu jesu tri osobe koje i ona voli naviše na svijetu.

U svijetlu te jedne zajedničke osobine, nadam se da joj mogu dati stvari koje ona želi od mene, čak i kada se moram jako potruditi. Ovo su deset stvari za koje ja vjerujem da svaka svekrva želi od svoje snahe:

1. Ženu koja će ju smatrati prijateljicom
Kako moja djeca odrastaju, shvaćam da su ljudi s kojima provodim najviše vremena zapravo roditelji djece s kojima se moja djeca druže. Moji „stari" prijatelji u mi još uvijek dragi, ali ih ne viđam jako često. Preselili smo se u različite gradove, naša djeca idu u različite škole itd. Zanima me što će se dogoditi kada se i moja djeca odsele te ostanem sama.

Moja svekrva, koja je sama preko 15 godina nema mnogo dobrih prijatelja izvan obitelji. Ovo se vjerojatno dogodilo tijekom godina budući da vidim da se nešto slično događa i meni, ali svi mi ipak trebamo prijatelje. Isus je trebao prijatelje. Ako mogu biti prijateljica mojoj svekrvi, to je što trebam učiniti za nju i što hoću učiniti za nju.

2. Ženu koja će olakšati život njezinom suprugu
U nekim brakovima, supružnici jedno drugome otežavaju život. Neprestano se odvija nekakva drama, svađanje, prigovaranje, žaljenje, neslaganje u vezi prioriteta i sl. Ovo jako loše utječe na brak. Svaki je dan nova borba, a život na bojnom polju je jako težak. Ako je nečiji bračni život težak, kako se mogu onda boriti protiv problema kao što su bolesti, gubitak posla, financijski problemi ili tinejdžerski problemi?

Ne mogu ako se neprestano bore jedno s drugim. Sve svekrve žele da njihove snahe olakšaju život njihovim sinovima. Ovo uključuje aktivnost. To je nešto što morate odlučiti napraviti. Savij njegovu odjeću. Skuhaj mu večeru. Napravi mu ručak. Ostavi mu ljubavnu poruku. Napiši mu da ćeš donijeti kući večeru. Reci mu da cijeniš njegov težak rad i trud. Bilo što. Počnite negdje.

3. Ženu koja pokazuje koliko voli svojega muža načinom na koji govori o njemu
Prije nekog vremena održavala sam govor te sam znala da će me i moja svekrva slušati. Pažljivo sam napisala uvod u kojem bih nešto rekla o sebi tj. o ljubavima mog života - mom suprugu i mojoj djeci. Uvježbala sam što ću reći, ali kada je došlo vrijeme govora, otišla sam u drugom smjeru. Pričala sam o mojoj predivnoj zemlji, u mom divnom mužu, te sam došla do točke da sam upoznala publiku s njegovom majkom.

Nakon toga, kako sam procjenjivala svoj govor, bila sam malo posramljena onima što sam rekla. Tada sam shvatila da nemam biti u vezi čega posramljena. Hvalila sam se svojim suprugom ispred njegove majke. Što bi u tome moglo biti loše?

4. Ženu koja će znati dobro slušati
Ovo se nadovezuje na činjenicu da vaša svekrva treba prijatelja. Dio onoga što čini dobrog prijatelja je sposobnost slušanja. Rano sam shvatila da je moja svekrva trebala nekoga tko će ju saslušati, nekoga kome će pričati o svom danu, o svojim planovima za vikend, ili o nadolazećim obiteljskim planovima.

Treba se potruditi kako bi znali dobro slušati. Ovaj zaposleni svijet nas uči da budemo zaposleni i da neprestano žurimo. Nisam uvijek u tome dobra, ali nastojim biti savjesna kada moja svekrva jednostavno treba pričati s nekim. Molim se tijekom tih trenutaka da ostanem smirena i da shvatim da ljudi, uključujući i moju svekrvu, čine važniji dio mog života te da nisu samo jedan dio na mojoj listi stvar koje treba obaviti.

5. Ženu čija je vjera u Isusa očita
Često podbacujem u ovome, ali moja je želja voljeti kao što je i Krist volio, i znam da i moja svekrva to želi za mene. Voljeti dobro znači dijeliti Isusa s drugima. Ja znam da moja svekrva vjeruje u širenju Dobre Vijesti spasenja kroz Isusa.

Jedan od načina kako ovo napraviti jest hodanje svaki dan s Kristom. Nastojim mu biti što bliža svakim novim danom. Neke dane ne uspijem zauzdat svoje grešne tendencije, ali i tada On hoda sa mnom, i znam da je sjeme vjere usađeno u moju djecu i da je prisutno u svim generacijama moje obitelji. Predajte se iskazivanju vjere vašim životima i vidjet čete kako veze u vašem životu mijenjaju na bolje, a definitivno i veza koju imate s vašom svekrvom. Ovo će se dogoditi čak i ako ona nije Isusov sljedbenik. Dopusti Mu da vas iskoristi kako bi usadio sjeme u njezino srce i kako bi promijenio njezinu vječnost.

6. Ženu koja oprašta njezine prošle greške
Dijelovi djetinjstva moga supruga nisu baš dobri. Te me tragedije bole kada ga gledam kako prilazi kroz loša vremena ponovno i ponovno jer su dijelovi njegova srca ranjeni. Prošao je kroz neke stvari kroz koje niti jedno dijete ne bi trebalo proći te ga vidim kako se trudi da njegova djeca ne moraju proći kroz te iste stvari.

No Isus je jedini živio savršenim životom. Svaki dan ja imam mogućnost povrijediti moju djecu određenim postupcima. Znam da sam ih već i povrijedila te ih (i Isusa) jedino mogu zatražiti za oprost i potruditi se da budem bolja. To je sve što možemo učiniti. U svijetlu mojih vlastitih grešaka, mogu oprostiti mojoj svekrvi za bilo koje greške u odgoju moja supruga te joj dajem milost koju sam primila od Isusa, ali i od nje same. Krajnji je rezultat to da je ona zapravo stvorila jednog predivnog muškarca, unatoč svemu drugome.

7. Ženu koja će joj pomoći snaći se u današnjem kompliciranom tehnološkom svijetu
Ovo možda zvuči smiješno, ali viđam to svaki dan kada je riječ o malo starijim generacijama. Oni su rođeni samo malo poslije naglog razvoja tehnologije te sve stvari povezane s e-čitačima, pametnim telefonima i kompjuterima njima su prilično strane i teško im se priviknuti na njih. Ponekada ta generacija treba našu pomoć kako bi se snašla na blogovima, društvenim mrežama i prilikom e-kupovine.

Pomozite im. Neka vam to bude prilika da im služite kako bi mogli razumjeti i uživati u svojim unucima koji su na Snapchatu, Twitteru ili Instagramu. Vremena i tehnologija se uvijek mijenjaju, a mi smo ti koji mogu pomoći starijoj generaciji da se priviknu na ovaj novi način života.

8. Ženu koja neće osobno shvaćati razliku u mišljenjima, prigovor ili kratak prekid u razgovoru
Kako sam prije spomenula, moja svekrva i ja smo potpuno različite. Da sve naše razlike gledam kao nekakvu namjernu kritiku, mi ne bismo bile prijateljice.

Nekoliko sam puta tijekom ovih 18 godina morala pregristi jezik. I iako je moja svekrva predobra da bi to priznala, znam da bi se ona s time složila. Svaki put kada se osjećam kao da mi progovara moram zapamtiti sve što mi govori i prihvatiti svaki savjet koji mi daje jer znam da ona voli moju obitelj i da želi da uspijemo. Ovakav način razmišljanja promjeni moje osjećaje u istom trenu.

9. Ženu koja cijeni što je odgojila predivnog sina
Na neki način smo ja i moj muž zajedno odrasli jer smo se upoznali kada smo napunili 18 godina. Neke smo stvari naučili na teži način. Znali smo povrijediti i blagosloviti jedno drugo. Naučili smo pravo značenje ljubavi jer smo Isusa postavili kao naš temelj.

No istina je da je mnogo tog temelja stvoreno i prije nego smo se upoznali. Ovo znači da, iako je prošao kroz teške stvari u djetinjstvu, on je ipak postao predivan čovjek i vođa naše obitelji. Njegova mama zaslužuje da ju se cijeni zbog ovakvog postignuća. On ne bi bio ovakav kakav je sada bez nje. Pohvalite kada se pohvaliti treba.

10. Ženu koja se ne natječe za ljubav svoje djece
Moja je svekrva odlična baka. Njezin se društveni život svodi na izvannastavne aktivnosti moje djece. Ona će učiniti sve samo da nam pomogne. Bilo to buđenje u zoru kako bi odvela mog sina na utakmicu ili kupovanje užasno skupog kupaćeg kostima (koji mi ne možemo priuštiti) za utrku moje kćeri - ona će to učiniti bez da trepne okom i bez da će išta zatražiti zauzvrat.

Zbog ovog nesebičnog ponašanja i vremena koje provodi s našom djecom, oni ju neopisivo vole. Odrasla sam u vrlo povezanoj obitelji te sam uvijek jasno izražavala svoje mišljenje da nikada nije loša stvar da djecu voli mnogo ljudi. To se pravilo i ovdje može primijeniti. Nikada nije loša stvar što je ona tako povezana s mojom djecom i što je vrijedan dio njihovih života te ja nikada ne bih trebala biti ljubomorna zbog ljubavi koju joj moja djeca uzvraćaju. Baka koja dijeli život sa svojim unucima je nešto što treba hvaliti i poštivati.

izvor:novizivot.net