Za skladniju obitelj: 17 stvari koje bi tvoja svekrva željela da znaš o njoj

punica, svekrva, šala, punica, prodaja, internet, hercegovački vicevi, punica, život, hercegovački vicevi, punica, gosti, svekrva, žene, otkriće, svekrva, snaha, život, snaha, nevjesta, svekrva, snaha, rečenice, snaha, svekrva, rečenice, svekrva, snaha, snaha, svekrva, Svekrvin jezik, svekrva, snaha, gazda, nevjesta, sin, svekrva, Svekrvin jezik, svekrva, savjeti, svekrva, muž, svekrva

Svi koji prate drugu sezonu serije 'Male laži' zbog monstruozno hladne i odlučne svekrve Meryl Streep koja želi oduzeti djecu svojoj snahi Nicole Kidman, složit će se da svekrve znaju biti - svekrive. Doista, ponekad je za sve kriva. Ima u odnosu snahe i svekrve jako puno primjera pravih toksičnih veza, ali često se problemi mogu svesti na obični nesporazum ili inat.  Bračna savjetnica otkriva što moramo držati na umu da se odnos sa svekrvom ne pretvori u pakao. Ipak je ona samo jedno krhko ljudsko biće, piše miss7.24sata.hr

Trudila se koliko je mogla 
Dok pokušavamo izgraditi normalan, zdrav život sa svojim partnerom, često se znamo okomiti na ženu koja ga uopće nije naučila da jede povrće, baci čarape u prljavo rublje, koja ga nije vodila na more nego po birtijama kad je bila na dopustu i dopustila mu da kod kuće puši od 16. godine. Naravno da ćeš se često u sebi zapitati tko je odgojio ovakvog čudaka, ali ako polaziš od toga da se ne želiš svađati i zatrovati odnos s majkom osobe s kojom žviš, prihvati činjenicu: ona ga je odgojila najbolje što je mogla i znala u datim okolnostima. Možda nije od njega napravila idealnog muškarca, ali uz nju je postao dovoljno drag da si ga poželjela zauvijek. Znači da nije toliko griješila! Važno: ako ga je majka doista zlostavljala, to nemoj potcjenjivati. Potraži mu stručnu pomoć, ako je potrebno, da se skupa izvučete od nemilih događaja iz prošlosti. 

I ona je ljubomorna 
Jednom ćeš i ti shvatiti da je veza između majke i djeteta neobično jaka. Majka je često središte univerzuma za svoju djecu - a kad se ona zaljube i odu, osjeća se pomalo odbačeno. Svakoj majci teško je prihvatiti da je pala na drugo mjesto. Sasvim je prirodno da povremeno osjeti malo ljubomore (ili čak bijesa) kad vas gleda kako se mazite ili pravite planove koji je ni na koji način ne uključuju. Nemoj dopustiti da žena osjeća da gubi sina, imaj razumijevanja, moglo bi ti se nešto slično dogoditi u budućnosti. 

Razočarana je 
Svi mi znamo da nije zdravo svoje neostvarene snove za budućnost prebaciti na svoju djecu. No, možda je ona ipak godinama sanjala kako će izgledati njegov život, možda ima krute ideje o tome kakav bi trebala imati odnos sa svojom snahom ili kakvu je on ženu trebao odabrati. Ne predlažemo ti da se mijenjaš da bi zadovoljila svekrvu, no ako si posve drugačija od onoga što je priželjkivala, pokušaj je razumjeti. Nemoj odmah u otvoreni napad. 

Ona je njemu još uvijek mama 
Nemoj nasjesti na suludu modernu ideju da roditelji lako prihvaćaju da prestaju biti roditelji svojem djetetu kad navrši 18 godina. Upravo zato što je i dalje majka svome sinu, ona misli da zna što je za njega najbolje i ako mu nešto savjetuje, ona to čini u najboljoj namjeri.  

Ona želi poštovanje 
Bez obzira što ti o njoj mislila, ona je tog muškarca odgojila i podigla na noge. Osim ako ga nije zlostavljala fizički ili psihički, ona zaslužuje poštovanje i tebe i svojeg sina. Možda ti neće lako pasti, no bez obzira što se vaše životne filozofije beskrajno razlikuju, pokaži joj poštovanje, zaslužila je. 

Ne može čitati misli 
Kad si s nekim često, lako mu je 'stati na žulj', a da toga nisi ni svjesna. Ako je tvoja svekrva napravila nešto što ti smeta, možda toga nije ni svjesna. Reci joj to mirno i zamoli je da to ne ponovi. Ljubazno. 

I nju je moguće povrijediti 
Iako ti se možda čini kao vječna kritičarka opsjednuta kontroliranjem vaših života, možda je njezino ponašanje posljedica nekog nedavnog događaja u kojem si je povrijedili, a da ni ne znaš. Pokušaj saznati i to ispraviti.   

Slaba je u komuniciranju  
Svima nam treba više ili manje vremena da se uz novu osobu osjećamo ugodno i opušteno. Zato u prvim danima budi obazriva i nemoj očekivati da će sve ići ultraglatko. Možda se muči pronaći riječi s kojima će ti pokazati da si joj draga. Pogovoto ako je vaše obiteljsko zaleđe posve drugačije. Poradi na komunikaciji sa svekrvom i svima će vam u budućnosti biti ljepše. 

Boji se što bi ti mogla napraviti 
U dubini duše gotovo svake majke čuči strah da bi se mogla jednog dana pojaviti osoba koja će joj 'oteti' dijete. Kad malo bolje razmisliš, uvidjet ćeš da taj strah nije neopravdan. Mnogi od nas nađu si partnere i stvore živote koji ne uključuju roditelje i majka postaje samo udaljeni promatrač života svojeg sina. Tu je i strah da ćeš je isključiti iz života njezinih unuka, blagdana, svakodnevice. Neke svekrve postaju agresivne jer su uplašene da će im netko oduzeti ono najdragocjenije.  Pokušaj je razumjeti. 

 

Osjeća se izgubljeno 
Budući da se sasvim promijenio odnos koji je imala sa sinom prije tebe, ona se zapravo muči jer ne može odrediti tko je ona sad, gdje je njezino mjesto u životu. Potakni svojeg partnera da s njom što više razgovara i pronađe načine da se osjeća cijenjeno i potrebno. Pozitivan stav uvijek je dugoročno zdraviji i bolji.   

Ne želi se naći između vas dvoje 
Bez obzira jesi li u dobrim odnosima sa svekrvom ili ne, ona ne želi stati između tebe i partnera (a ako se to i dogodi, to nije zdravo!). Nikad joj se nemoj žaliti na ponašanje njezinog sina.  Zamisli da se upetlja pa da se on počne majci žaliti na tebe. Njoj nije mjesto u vašim svađa i toga se strogo pridržavaj. 

Malo strpljenja 
Ako si nagovorila partnera da postane vegetarijanac ili još gore vegan, a mama mu cijeli život jede meso i kobasice, njoj neće biti lako prihvatiti da se život njezinog sina mijenja i da mu više neće znati napraviti dobar nedjeljni ručak kao nekada. Ako postane nametljiva i kritična, budi s njom strpljiva. Svi se mi mučimo u periodima velikih promjena u životu pa ima i ona na to pravo. 

Nije uvijek ponosna na svojeg sina 
Zamisli kako se osjeća kad vidi da radi nešto što ona doista ne odobrava, što nije 'naučio' kod kuće. Možda bi mu ona i željela nešto reći, ali ne zna kako - nije lako davati savjete odraslom sinu. No, čak i tada, ona će instinktivno braniti svojeg sina. Savjet stručnjaka: ako slučajno bude prisutna u trenutku neke vaše neugodne svađe i sazna za njegovo neprihvatljivo ponašanje, razgovaraj otvoreno s njom o tome. Bit će vam svima lakše.   

Iskrenost je uvijek najbolja 
U grčevitom nastojanju da ugodiš svekrvi, nemoj pretjerivati. Ako napravi buzaru sa školjkama, a ti si na njih alergična, reci joj to mirno, ne moraš to jesti. Isto tako, ako napravi prezrivu facu na tvoj prijedlog za ime vašeg djeteta, možeš joj mirno reći da te to povrijedilo. Postoje u našim životima brojni trenuci kad je najbolje u sebi slegnuti ramenima i ne tražiti svađu, no postoje i oni kad moraš biti iskrena. Dugoročno, to će ti se isplatiti. Nećeš se osjećati kao žrtva, a to je najvažnije. 

Sačuvaj svoju privatnost 
Ponekad, manje je više kad su svekrve u pitanju. Ne moraš joj baš sve otkrivati. Ne mora ona znati da dugo nije bilo seksa između tebe i njezinog sina ili da se neprestano svađate oko toga što je kupio na tržnici ... Postoje stvari koje ona ne treba znati. Svaki put kad ti dođe da s njom podijeliš nešto tako intimno, razmisli. Često je bolje da ne zna.   

Ostavi joj njezinu religiju i vrijednosti na miru 
Danas smo svi podijeljeni više nego ikada po tome koje vrijednosti zastupamo, je li nam draži Škoro ili Milanović, odlazimo li nedjeljom u crkvu ili na rock festival. Možda tvoja svekrva uopće ne razumije tvoj stav o očuvanju planete i smatra da je sve u Božjim rukama, no to ne znači da je smiješ gnjaviti svojim novim spoznajama. Ne morate se slagati oko svega da biste jedna drugu poštovale. Savjet stručnjaka: dogovorite se da se o politici i vjeri neće raspravljati na obiteljskim ručkovima. To ti je idealna prilika da shvatiš da možeš sasvim mirno živjeti uz nekoga s kime se ne slažeš oko nekih temeljnih životnih vrijednosti. Nauči prihvatiti i premostiti razlike, bit će ti lakše u životu. 

Potrudi se, ali i postavi granice 
Posljednja stvar koja ti je potrebna dok pokušavaš osmisliti zajednički život s partnerom upravo je svađa s njegovom mamom. Pogovoro ako imate djecu. I zato moraš sa svekrvom stvoriti neku vrstu pristojnog odnosa uvažavanja. S vremenom, tko zna, vaš odnos može postati bolji, a ona pomoć i oslonac u žviotu. No, oštro postavi granice - nemoj joj dopustiti da te vrijeđa pred djecom ili sinom, nemoj joj dopustiti da krši neka tvoja pravila ponašanja i odgoja. Ako želi ostati s vama bliska, mora se potruditi, a to može samo ako zna 'pravila'.