Novi horoskop i kriza identiteta

Teorija o potrebi uvođenja još jednog horoskopskog znaka izazvala je različite reakcije, od "baš me briga" stava onih koji horoskop ne čitaju ni iz zabave, preko "šta sve neće izmisliti" onih koji bace pogled na "prognozu" za taj dan kad se sjete, do "iju, pa cijelog života sam... , kako ću sad da budem... kad imam sve osobine..." (dopišite sami) i "ti ćeš da mi kažeš" vjernih čitatelja rubrike Horoskop u dnevnom tisku.

Identitet je dragocjen, pa ako neko stavlja na probu naša uvjerenja, to djeluje zastrašujuće i izaziva potrebu da se na neki način obranimo, pa makar se radilo i o horoskopu. Na vijest o "pomjeranju" horoskopskih znakova zbog uvođenja novog, Zmijonoše, neki su samo odmahnuli rukom, ali je bilo i onih koji su počeli da preispituju svoje navike, osobine pa čak i odnos sa partnerom. A neki su doživeli i prosvjetljenje "konačno" shvativši zašto im horoskop nikada u životu ništa nije "pogodio" - zato što su cijelog životnog vijeka čitali "pogrešan" znak.

Ipak, iako ima neke logike u teoriji o neophodnosti još jednog znaka, ima i onih koji argumentirano odbacuju tu tezu. Evo što kažu zastupnici "konzervativnog" pristupa i pristalice teorije o 12 horoskopskih znakova.

Astrolozi podsjećaju da priča o Zmijonoši, odnosno uvođenju novog horoskopskog znaka, već stoljećima  s vremena na vrijeme "štrecne" ljude, a one koji vjeruju u horoskop i ozbiljno uplaši, ali da nema razloga za brigu.

Stručnjaci za ovu temu kažu da se ovo "pomjeranje" znakova ne odnosi na zapadnjačku astrološku tradiciju.

"Astrologija koja se proučava na Zapadu oslanja se na tropski zodijak, a on podrazumjeva fiksni sustav koji se nikada ne mijenja", kaže za BBC Rasel Grant, poznati britanski astrolog.

Tropski zodijak zasniva se na položaju Zemlje na njenoj putanji oko Sunca, a znaci se određuju u odnosu na proljetnu ravnodnevicu. Tropski zodijak vezan je za godišnja doba, tako da je početak proljeća i početak znaka Ovna.

Istočnjačka, vedska astrologija, sa druge strane, koristi zodijak zasnovan na sazvežđima, koji je promenljiv i na koji utiče rotacija Zemlje. Ali, o tome neka brinu Istočnjaci.

Ipak, iako izgleda nemamo razloga za brigu, prosto je nevjerojatno da je i samo nagoveštaj promene siustava na koji smo navikli mogao da izazove takvu pometnju da na Facebooku preko noći osvanu grupe poput "Ne želim da promijenim horoskopski znak" ili "Vratite nam horoskop", a Twitter bude preplavljen porukama na ovu temu.

Ali, kad bolje razmislite, jedini koji bi imali ozbiljnih razloga za zabrinutost ako bi se promijenio sistem horoskopskih znakova su oni koji imaju istetoviran svoj "stari" znak, zar ne?

Izvor: Mondo