Neobično biće iz morskih dubina prvi put viđeno nakon 100 godina

neobicno bice
Organizam, dugačak oko 9 centimetara, otkrio je podvodni robot na daljinsko upravljanje.

Providno biće nalik punoglavcu bilo je okruženo ‘kućicom' od proteina i celuloze. Riječ je o vrsti hordata koja proizvodi ‘kućicu' da bi pomoću nje uhvatila čestice hrane iz vode i filtrirala ih u tijelo. Kada se filteri ‘kućice' zapuše, organizam je odbacuje i stvara novu, piše National Geographic.

Iako devet centimetara zvuči malo, za ovakav tip organizma to je džinovska varijanta. Oni igraju veliku i važnu ulogu u morskom ekosistemu jer prenose hranjive materije s površine na morsko dno. Naučnici su potvrdili da je u pitanju Bathochordaeus charon, nazvan po Haronu, lađaru iz grčke mitologije koji je prevozio mrtve preko rijeke Aheront.

Iako su ih u posljednjih nekoliko godina stručnjaci uočavali na radaru, nisu mogli sa stopostotnom sigurnošću da utvrde da li je zaista riječ o tom biću, zbog čega se postavljalo pitanje da li još postoji ili je izumrlo. Njihova otkrića objavljena su u magazinu "Marine Biodiversity Records".

"Ovo je predivno otkriće i sad imamo genetske dokaze koji razlikuju ovu vrstu od ostalih srodnika. Također nam potvrđuje važnost direktnog istraživanja i proučavanja oceana", rekla je Alisa Oldridž, profesorica biologije na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari.

Jutanji.hr