Nećete vjerovati od čega je napravljen ovaj rajski otok

rajski otok

... pina coladu ono o čemu ne želite razmišljati je da se u stvari odmarate na ogromnoj hrpi fekalija.

Konkretnije, fekalija ribe papige. Znanstvenici sa Sveučilišta u Exteru izračunali su da riba koja jede koralj proizvodi oko 85% sedimenata koji stvaraju otok Vakkaru u Maldivskom arhipelagu.

Grebenski otoci kao što je i Vakkaru sastoje se samo od sedimenata nastalih od okolnih koraljnih grebena. Oni nastanu gdje god postoje i koraljni grebeni, od Kariba do Havaja. Kako se oni točno formiraju, do sada se nije istraživalo. Ali izgleda da ribe papige, osim što lijepo izgledaju, imaju i bitnu ulogu u prekrivanju otoka svojim izmetom.

Ribe papige su poznate po tome da kontroliraju rast algi na grebenima pa samim time i pomažu rast koralja.

Ali te ribe posebno vole koraljne polipe koji se zavlače u grebene. Koštani kljun koji im daje ime savršeno je prilagođen za otkidanje komadića koralja. Riba ih sitno melje zubima da bi izvukla mekane polipe. Nakon što probavi sve jestive dijelove, izbaci pijesak.

S brojnim ribama koje plivaju oko grebena, pješčani izmet se gomila. Znanstvenici procjenjuju da ribe papige proizvedu 531 tonu novog pijeska svake godine. To je puno kakice.

Istraživanje je dokazalo vitalnu vezu između riba papiga i grebena, jer ribe ne samo da čiste grebene od algi već i aktivno sudjeluju u obnovi i rastu otoka.

Zato sljedeći put kada budete šetali po tropskoj plaži, ne zaboravite da ustvari hodate po hrpi ribljih govana.

IFL Science