Visoka delegacija iz Švedske u posjeti BiH od 5. do 7. studenog

Visoka delegacija iz Švedske u posjeti BiH od 5. do 7. studenog

 Prestolonasljednica princeza Viktorija i princ Daniel te zamjenica premijera i ministrica za okoliš i klimu Švedske Isabella Lövin doputovat će u višednevnu službenu posjetu Bosni i Hercegovini 5. studenog kada će se susresti s bh. dužnosnicima.

Protokolom posjete predviđeno je da delegacija sudjeluje u radu konferencije o klimi i inovacijama, a posjetit će i projekte koje podržava Švedska - Glazbenu akademiju u Sarajevu i zanat Craft u Konjicu kao i Muzej ratnog djetinjstva te Zemaljski muzej u Sarajevu.

Planirano je da gosti iz Švedske posjete Trebević, a susrest će se i sa švedsko-bosanskim poduzetnicima i razgovarati s korisnicima švedskih projekata iz svih krajeva zemlje.

Veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist podsjetila je danas da oko 80.000 ljudi porijeklom iz BiH živi u Švedskoj što za dvije zemlje predstavlja posebnu poveznicu, ocjenjujući da i najavljena posjeta znači produbljivanje suradnje.

Napomenula je da je Švedska treći najveći bilateralni donator u Bosni i Hercegovini, a najveći među državama članicama Europske unije. Švedska je ove godine u BiH usmjerila 19 milijuna eura, a od 1995. godine izdvojila je oko 465 milijuna eura za razvojnu suradnju u BiH.

Svrha te posjete je da se ojačaju već dobri odnosi između dviju zemalja, naglase snažne veze i potencijal za nastavak suradnje u korist svih u BiH. Cilj jeste da se istakne veliki potencijal zemlje, a glavne teme posjete će biti klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te sudjelovanje mladih.

Podrška Švedske fokusirana je na oblast unapređivanja ekonomske integracije sa EU i razvoj tržišne ekonomije, oblast jačanja demokratije, ljudskih prava i vladavine zakona te na područje okoliša i smanjenje utjecaja klimatskih promjena.

Osnovne teme na koje će se fokusirati posjeta princeze Victorije i princa Daniela BiH usko su vezane za podršku Švedske, a to su klima i okoliš, inovacije i poduzetništvo te sudjelovanje mladih.

Visoka delegacija iz Švedske boravit će u Bosni i Hercegovini do 7. studenoga.