Nagrađivani književnik Fabijan Lovrić je gost Književne srijede u Kosači

Fabijan Lovrić
Facebook

U srijedu 26. veljače u 12 sati u Otvorenoj čitaonici DHK HB u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u sklopu Književne srijede predstavljeno će biti književno stvaralaštvo člana Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne Fabijana Lovrića.

O stvaralaštvu Fabijana Lovrića će govoriti Ivan Sivrić, predsjednik Društva, autor i voditelj programa književnik Ivan Baković

Rođen je u Tuzli 1953. godine, a osnovnu školu je završio u Ljubačama i Kiseljaku dok je u Tuzli je završio srednju školu i Višu pedagošku akademiju, te novinarstvo u Beogradu.

U Zadru uspješno završava Visoku učiteljsku školu, a u Zagrebu na Poslijediplomskom znanstvenom studiju književnosti radi doktorsku disertaciju.

Radi kao učitelj, novinar, urednik i priređivač novih izdanja, kulturni djelatnik, te je dopisnik mnogih listova i znanstvenih časopisa, između ostalih: The Bridge, Kolo, Republika, Osvit, Hrvatska misao, Hercegovina franciscana, Zadarska smotra, Dubrovnik, Riječ, Književna rijeka, Priroda, Zadarski list, Zadarski regional, Hrvatsko slovo, Školske novine, Glas koncila, Naša ognjišta, Luč, Zvrk, Cvitak, Radost, Modra lasta.

Posebno je istaknut u organizaciji i sudjelovanju humanitarnih akcija za pomoć djeci s posebnim potrebama: Knin, Šibenik, Rijeka, Zadar, Tuzla, Mostar, Dubrovnik, Osijek, Cukrići (Pula), Savica, Paunovac.

Objavio je tridesetak samostalnih knjiga, zastupljen je u 15 zajedničkih knjiga pjesama, u Hrvatskoj književnoj enciklopediji, u Spomenici Društva hrvatskih književnika Zagreb.

Uspješno prevodi s ruskog jezika, u suradnji s Goricom Lovrić prevodi s engleskog jezika, objavio je pedeset znanstveno-stručnih radova, zastupljen je u šest antologija, o njegovom radu je pisalo pedeset autora do danas.

Za književni rad je nagrađivan osam puta i dva puta pohvaljen za vrijednost književnoga rada. Uručeno mu je 40 raznih pismenih priznanja i pohvala za rad, a pjesme su mu objavljivane u inozemnim časopisima (Grčka, Albanija, Portugal). Uspješno se bavi književnom, likovnom i kazališnom kritikom i o njemu su pisala brojna imena iz književne, umjetničke i ine javnosti kao o nezaobilaznom književnom i umjetničkom imenu, što nedvojbeno potvrđuje njegov doprinos kulturi i umjetnosti.