Mostarci plesom protiv nasilja obilježavaju globalnu kampanju One Billion Rising

Josip Palameta: "Dajte mladima šansu"
Facebook/One Billion Rising

U organizaciji Vijeća mladih Grada Mostara, Podružnice psihologa Hercegovina i Udruženja "Žena BiH" Mostar u petak se tradicionalnim plesnim događajem obilježava kampanju protiv nasilja nad ženama One Billion Rising. Događaj počinje u 16 sati na Španjolskom trgu, te ispred Mepas Mall-a u 17 sati.

Prema statistikama svaka treća žena doživi neki oblik nasilja i zlostavljanja te je iz tog razloga američka spisateljica i aktivistica Eve Ensler pokrenula je globalni V-day pokret i kampanju koja ukazuje na problem nasilja nad ženama.

Pored toga V-day pokret pomogao je u prikupljanju sredstava za programe protiv nasilja i sigurne centre za žene širom svijeta.

Organizatori su napisali zašto baš ples u borbi protiv nasilja. "Ples je simbol nenasilnog otpora nasilju i upravo plesnom revolucijom ukazujemo na slobodu tijela i duha, izraza emocija i energičnog kretanja u prostoru. Svaka žena, djevojka ili djevojčica, svako živo biće ima pravo na tu slobodu - netaknutu i nenarušenu nasiljem ili nekom drugom vrstom represije", napisali su.