Još do ponedjeljka stabilno vrijeme: Stiže hladni val s Arktika i kiša

Još do ponedjeljka stabilno vrijeme: Stiže hladni val s Arktika i kiša

Iznadprosječno se toplo razdoblje nastavlja i sljedećih dana, do ponedjeljka i dalje suhih i pretežno sunčanih.

Ipak, sve je vjerojatnije da bi onima koji sljedeći tjedan putuju kroz Gorski kotar i Liku, posebice u više predjele, bilo dobro staviti zimske gume i prije zakonske obaveze.

I u petak će u istočnoj Hrvatskoj poslijepodnevna temperatura biti viša od 20 °C, uz sunčano vrijeme, a dan će početi s maglom, ponegdje i dugotrajnijom.

Maglovito će jutro, mjestimice i prijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će poslijepodne ponovno više od jutra odstupati od prosječnoga za ovo doba godine.

Sumaglica i magla moguće su i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će slabo do umjereno jugo zamijeniti sjeverozapadni vjetar, uz obalu mjestimice i bura. Ujutro će ponovno temperatura po nekim kotlinama gorske Hrvatske biti niža od 5 °C, na otocima pak i oko 17 °C, a poslijepodne uglavnom od 20 do 24 °C.

U Dalmaciji i viša, u unutrašnjosti uz vedrinu opet i oko ljetnih 27 °C, a ujutro gdjegod uz maglu i samo 1 do 6 °C. Vjetar slab do umjeren - najprije jugo, zatim sjeverozapadni, uz obalu mjestimice i jugozapadni, uz koje će more i na jugu našeg dijela Jadrana biti malo do umjereno valovito, temperature oko 22 °C. A zrak će se poslijepodne zagrijati na 24 °C do ponegdje u unutrašnjosti vjerojatno i 27 °C.

Do ponedjeljka posvuda stabilno, zatim promjenljivo, hladnije...

Podjednako stabilno i za listopad iznadprosječno toplo bit će i za vikend i u ponedjeljak, kada će magle ipak biti manje, a i poslijepodnevna će se temperatura malo sniziti zbog više oblaka i sjeveroistočnog vjetra. U nastavku sljedećega tjedna još hladnije - primjereno kraju listopada i početku studenoga, ne samo po temperaturi, nego i po oblacima i povremenoj kiši. Štoviše, sve je veća vjerojatnost da u najvišem gorju zalepršaju i snježne pahulje.

I na Jadranu će od utorka biti promjenljivije i hladnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom - te vjetrovitije, uz mogućnost i jake bure. Do tada - nastavak pretežno sunčanog vremena, za vikend često i vedrog, samo rijetko uz sumaglicu i maglu, uglavnom u nedjelju na zapadu Istre. Bit će i dalje relativno toplo, ali od nedjelje sve manje.

Stiže ledena fronta s Arktika

Meteorološki servis Severe Weather Europe najavljuje prodor arktičke fronte idućeg tjedna.

"Puno hladnija zračna masa proširit će se diljem središnje i istočne Europe sredinom idućeg tjedna. Prodor hladnog zraka na Balkanu se očekuje između utorka i četvrtka", prognozira Severe Weather Europe.

Najavljuju da će temperature biti i do 10 Celzijevih stupnjeva ispod prosjeka te da se u gorju očekuje i snijeg.