Izložba grafičke mape 'Fra Didak Buntić - Herojsko djelo'

Široki Brijeg, fra Didak Buntić

Grafička mapa "Fra Didak Buntić - Herojsko djelo hercegovačkog fratra u jeku Prvog svjetskog rata", autora fra Vendelina Karačića i Lukše Peko, bit će predstavljena u srijedu, 4. prosinca, u Franjevačkoj galeriji Široki Brijeg s početkom u 18 sati.

Komplementarnost literarnog i vizualnog teksta u ovom radu je postignuta bez nepotrebnih kompromisa, a takav je suodnos, u kojemu slika ne ilustrira pjesmu nego stvara paralelizam dva umjetnička jezika na istu temu, priopćeno je iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg.

Lirski tekst fra Vendelina Karačića posvemašnje je slikarsko djelo, a narativne pjesme, pune opisa, radnje, zvukova, boja i mirisa uvlače čitatelja u sličice kao svjedoke koji trebaju potvrditi vjerodostojnost povijesnog događaja, stoji u priopćenju.

Navodi se također kako su svi protagonisti ovih pjesama ujedno i subjekti i objekti koji se istovremeno obraćaju trećim osobama i predmeti su tuđih pogleda, mišljenja i postupaka.

Grafike za ovu mapu Lukša Peko izradio je linorezom, a baveći se hercegovačkim prostorom i fra Didakom Buntićem njegov se pristup premetnuo u simbolički i simbolistički registar reprezentanata ruralnog življenja poput nasada duhana, ovaca i koza, konja i magaraca, do procesija, propovijedi i raspetog Krista.

Kršoviti i brdoviti prostor, koji dominira prizorima, Peko preuzima sa slika svojih krajolika bez ljudi i nepoznate zemlje tisuća vulkanskih otoka, a upravo je zbir takvih šiljastih formi tamno-svijetlog kontrasta poslužio kao izražajna forma svih kompozicijskih činitelja, navodi se u priopćenju.

Lukša Peko rođen je 24. travnja 1941. godine u Dubrovniku gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Slikarski odjel Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu upisao se 1961. godine, a za vrijeme studija se uz slikarstvo intenzivno bavio grafikom.

Diplomirao je 1965. godine kod slikara Otona Postružnika i Đure Tiljka te dobio nagradu ALU Zagreb za grafiku. Do sada je priredio više od sedamdeset samostalnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu te je sudjelovao na više od 250 skupnih izložbi.

Fra Vendelin Karačić rođen je 18. studenoga 1942. godine u Gornjem Crnču pokraj Širokoga Brijega. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom, a maturirao je 1961. u Dubrovniku.

Teologiju je studirao u Sarajevu i Ljubljani, a za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. u Sarajevu. Službovao je u Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima, a od 1990. godine živi i radi u Širokom Brijegu i voditelj je umjetničkoga programa Franjevačke galerije.

Na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu predavao je Filozofiju umjetnosti od 1997. do 2013. godine. Piše eseje i kritike, bavio se novinarstvom te je surađivao u više listova i časopisa, a također je uredio više zbornika i drugih publikacija.

Izložba će ostati otvorena do nedjelje, 9. veljače 2020. godine, stoji u priopćenju.