Tko je 'jači': iPhone 6 ili Galaxy Alpha

pametni telefoni, apple, iPhonea 6, Samsungu Galaxy Alpha , iphone, požar, mostarski crnjaci, iPhone 6, selfi, Makro leća , iphone, smartphone, iphone, trovanje, pokušaj ubojstva, mobiteli, mobitel, iPhon, apple, android, IOS 9 , iphone, ipad
Pogled na prednju stranu oba modela otkriva vrlo sličan dizajn - zaobljen, bez rubova, s istom strukturom jedinog detalja koji se ističe a to je središnja tipka ispod ekrana koja je kod iPhona okrugla. Ipak, oba proizvođača na toj tipki nude čitač otiska prsta s kojim je moguće i plaćanje. Što se tiče rezolucije ekrana, u tom smo dijelu očekivali ipak više od Applea. Ekran dijagonale 4,7 inča je u praktički HD rezoluciji (1334x750 piksela). S obzirom da Samsungu Galaxy Alpha nije flagship, jasno nam je zašto ekran nije barem Full HD 1920x1080. Istovremeno, proizvođači pametnih telefona predstavljaju quad HD ekrane rezolucije 2560x1440 piksela.

Pogled na bok otkriva odlično finaliziran metalni aluminijski okvir koji se kod iPhonea 6 u zaobljenom stilu nastavlja na stražnju stranu dok je Samsung odlučio zadržati ravni rub. U svakom slučaju, kod oba telefona bočna strana zaslužuje čistu desetku. Straga ćete kod Samsunga naići na plastiku sa zanimljivim finišom dok se Apple odlučio vratiti svojim korijenima te koristi aluminij (kao na prvom iPhone 2G). U pogledu usporedbe debljine uređaja, Alpha je nešto tanja sa 6,7 mm, dok iPhone šestica mjeri 6,9 mm.

I Samsung je krenuo u smjeru smanjivanja ionako malih SIM kartica u velikim telefonima tako da oba koriste nano SIM karticu. Zbog više metala u izradi kućišta, iPhone 6 je nešto veće mase (129 naspram 115 grama kod Alphe). Spomenimo kako je i iPhone konačno prihvatio NFC tehnologiju u svoje telefone.

U procesorskom dijelu Samsung „rastura" - koristi čipset Exynos 5 s osam jezgri (četiri Cortex-A15 rade na taktu 1,8 GHz, a druge četiri Cortex-A7 na 1,3 GHz) dok Apple koristi novi čipset A8 i dvojezgreni procesor Cyclone na taktu od 1,4 GHz.

U radno-memorijskom dijelu usporedbe Samsung je s 2 GB opet bolji od iPhonea 6 koji ima „samo" 1 GB. Spomenimo i memoriju koja kod Samsunga (za čudo) nije proširiva - dolazi samo u verziji sa 32 GB dok se Apple „raspojasao" u tom dijelu specifikacija i nudi 16 GB, 64 GB i čak 128 GB. Primjećujete kako više nema verziju sa 32 GB, ali uvode i prostranu od 128 GB.