Europski parlament je izglasao ukidanje roaminga

kartice, mobitel, mobitel, zračenje, sms, prijetnje, mobitel, baterija, komentari, žena, zatvor, rooming, cijene roaminga, ukidanje naknada za roaming, roaming, cijene roaminga, roaming, cijene roaminga, kraj roaminga, ukidanje naknada za roaming, ukidanje roaminga
Prijelazno razdoblje počinje 30. travnja iduće godine, kada će cijena cijena po pozivu stajati najviše 5 euro centi, 2 euro centa po SMS-u te 5 centi po megabajtu podataka. Potpuno će se troškovi roaminga ukinuti 15. lipnja 2017. Europski parlament donio je odluku o potpunom ukidanju roaminga. Prije toga, točnije 30. travnja 2016. nastupit će prijelazno razdoblje u kojem će cijena poziva stajati maksimalno 0.05 eura po pozivu, 0.02 eura po poslanom SMS-u te 0.05 eura po megabajtu podataka, piše Index.hr. Odluka o ograničenjima naknada za dolazne pozive odredit će se kasnije ove godine, ali očekuje se da će logičkim slijedom ta ograničenja biti niža nego za odlazne pozive.

Sprječavanje zloupotreba

Kako bi zaštitili industriju od zloporaba, kao što je 'stalni roaming', operaterima će se u određenim okolnostima dopustiti naplata male naknade, niže od sadašnje, prema 'fair use' politici.

Europska komisija te telekomunikacijski regulatori će definirati precizne uvjete u ovom pogledu.

Novim zakonom su definirana i pravila mrežne neutralnosti, prema kojoj pružatelji internetskih usluga trebaju tretirati sav sadržaj, stranice, usluge, korisnike i programske osnovice jednako, bez diskriminacije.

Tretiranje cijelog prometa jednako znači da se neće moći blokirati ili usporavati stranice, aplikacije ili usluge nekih pošiljatelja, osim ako je to potrebno kako bi se poštovao sudski nalog, a u skladu sa zakonom, ili da se spriječi zagušenje mreže ili protiv cyber-napada.

Brzina preuzimanja i učitavanja usluga trebat će biti jasno naglašeni ili slijede 'penali'

Europski parlament izglasao je i da pružatelji internetskih usluga moraju dati korisnicima jasno i razumljivo objašnjenje o minimalnoj, uobičajeno dostupnoj, maksimalnoj i oglašenoj brzini preuzimanja i učitavanja usluga pristupa internetu za pokretne i fiksne mreže.

Za svako značajno odstupanje od oglašenih brzina preuzimanja i učitavanja usluga, potrošači mogu dobiti naknadu u vidu prekida ugovora ili nekog drugog oblika zadovoljštine.

U konkretnom slučaju Hrvatske, HAKOM će biti odgovoran za utvrđivanje je li odstupanje u suprotnosti s ugovorom ili ne.