Lijek za vrućine – čaj i ljute papričice

Ako se ubrajate među milijune onih koji na tropskim vrelinama radije posegnu za hladnim sokom ili pivom nego za šalicom toplog čaja, razmislite još jednom: znanstvenici kažu da će vas topli napitak rashladiti bolje od bilo kakvog ledenog pića.

Stručnjak za neurologiju Piter Meknauton sa Sveučilišta u Cambridgeu kaže da će konzumacija napitaka kao što su topli čaj ili voda povisiti unutarnju tjelesnu temperaturu, što pak uzrokuje pojačano znojenje. Živci u našim ustima i u gornjem dijelu probavnog trakta reagiraju na toplinu napitka stimulirajući mozak na pojačanu proizvodnju znoja. A kako znoj isparava s površine kože, tako se djelotvorno rashlađuje ljudsko tijelo.

"Znojenje će započeti ili se pojačati ako je osoba već vruća", objašnjava Christopher Gordon sa Sveučilišta u Sydneyu. Njegova specijalnost je termoregulacija kod ljudi. "Iako je ljudima često vruće kad piju tople napitke, čim počnu se znoje, bit će im bolje jer će se rashladiti", kaže on.

Znojne žlijezde su raspoređene po površini kože. Gušće su u područjima glave i ruku i donjeg dijela nogu. Znojenje je izuzetno važno za funkcioniranje našeg tijela. "Kad se na vrelini ne bismo znojili, naša bi unutarnja temperatura bi se povisila, a potrebno je samo nekoliko stupnjeva više i već dolazi do oštećenja mozga ili smrti", objašnjava profesor Meknauton.

Meknauton savjetuje topli čaj - kojem se daje prednost u odnosu na kavu jer ne sadrži kofein. Ili možda ovo: "Jedite jako začinjena jela, čili paprike na primjer, jer aktivni sastojak u njima, kapsaicin, djeluje na iste receptore u vašim ustima ili u gornjem dijelu probavnog trakta, koji reagiraju na vrućinu i uzrokuju znojenje", objašnjava Peter Meknauton.

Stoga ne čudi što ljudi koji žive u vrućim klimatskim uvjetima, Indiji ili Južnoj Americi, više jedu začinjenu od "osvježavajuće" rane poput lubenica ili raznih ledenih proizvoda. "Hladni napici rashlađuju samo trenutno", kaže naš sugovornik, "jer je volumen hladnog napitka relativno mali u usporedbi s ljudskim tijelom, pa učinak rashlađivanja brzo prođe. Uz to postoji ograničenje koliko čovjek može popiti tekućine kako ne bi preopteretio bubrege. Tako da ni u kom slučaju ne treba piti previše ", upozorava on.

Izvor: Deutsche Welle