Lady Gagu djeca vole, a roditelji je se boje!

Kožnata odijela, lateks čizme, čipka na glavi, maska na licu, "skulpture" od haljina - samo su detalji modnog izričaja Lady Gage. I upravo je to najdraže djeci i tinejdžerima. Od njih 60 tisuća većina je izglasala Lady Gagu svojom modnom ikonom.

Mladi je vole

Toliko ih je, naime, sudjelovalo u istraživanju teen stranice Habbo koja ima više od 16,5 milijuna posjetitelja svaki mjesec, a kojih je više od 90 posto u dobi između 13 i 18 godina. Stranica se opisuje kao najveća virtualna mreža za tinejdžere i adresa s koje su mladi svijeta jasno poslali poruku tko je modna ikona današnjice. Među muškarcima na modno prijestolje tinejdžeri su postavili Cristiana Ronalda. No utegnuti nogometaš sa svojim metroimidžem ovdje je u posve sporednoj ulozi iako ima i svoj brend odjeće. Naime, ekstravagancija i kontroverzna pojava Lady Gage kamen su spoticanja i tema mnogih rasprava. S jedne su strane zatečeni roditelji koje malo zabrinjava da im djeca žele idola o čijem se spolu nagađa, koji nosi kreacije gotičkog štiha, platforme, lateks itd. No alarm čini se treba ugasiti i zapravo se prisjetiti svojeg idola iz mladosti. Mnogim današnjim usplahirenim roditeljima zacijelo je to bila Madonna.

- Like a Virgin moja je mama nazvala prokletstvom. A prvu sam Madonninu knjigu skrivala - kroz smijeh se prisjeća današnja majka koja se zgražava nad Lady Gagom.

I upravo je to bit: današnja je Madonna Lady Gaga, klinci je vole, a roditeljima se od nje diže kosa na glavi.

Što je kontroverzno?

- Tinejdžeri u pravilu uvijek imaju kontroverzan uzor, tome je tako oduvijek. Model im je uvijek netko tko je suprotnost konvencionalnom razmišljanju njihovih roditelja. Svaka generacija nalazi sve ekscentričniju osobu za uzor jer se svijet mijenja i danas je jednostavno mnogo toga drukčije pa je i potrebno mnogo više da bi netko bio kontroverzan - objašnjava psihijatar Goran Arbanas.

No čini se da su to mnogi zaboravili. Naime, prilog o toj, uvjetno rečeno, kontroverzi emitirao je i Fox News navodeći kako jedan Lady Gagin videospot "djeci promovira izvrnute seksualne fantazije". Svi oni koji tako ne misle poručili su: to je sloboda govora, a neka se roditelji brinu sami o svojoj djeci.

Curice su za Gagu čule u vrtiću ili su je vidjele na televiziji, a fora im je kopirati njezin stil

Moda mi je jako važna. Jednako kao i glazba - izjavila je superzvijezda koja je pokosila brojne naslovnice. I postala modnim uzorom čiji stil hvale, i donekle kopiraju, svjetske zvijezde. No problem je što su među njezinom publikom i djeca od samo nekoliko godina. Ali tu nije ništa posebno jer djeca od četiri, pet, šest godina, objašnjava psihijatar Arbanas, govore ono što čuju ili što im se kaže.

Tako su i za Lady Gagu doznali u vrtiću, od starije djece ili vidjeli na televiziji. No u njihovim slučajevima, nastavlja, ne može se govoriti o uzoru jer djeca te dobi nemaju koncept uzora.
Djeca te dobi, uostalom, uživaju u mijenjanju uloga i kostima.
Vesele se "ludim" kostimima, a posebno im je smiješno ako se roditelji smiju njihovim forama.

Cristiano Ronaldo - idol za kojim luduju i cure i momci

Portugalski reprezentativac Cristiano Ronaldo omiljen je među tinejdžerima. I dok je curama najzanimljiviji, kako kažu, zbog izgleda, dečki mu se dive zbog sjajnih igara. Osim nogometne karijere, mladi Portugalac uspješan je i kao model. Zaštitno je lice najnovije Armanijeve kampanje za donje rublje, a i ponosni je vlasnik linije odjeće.

vecernji.hr