FOTO  Završena Street Arts mini Akademija: "Inovativan i originalan koncept radionice"

street art mini akademija,inovativan koncept,mostar street arts fesival,Marina Đapić

Street Art Mini Akademija u organizaciji udruge Rezon i Fondacije Telemach s ponosom objavljuje završetak svog prvog izdanja. Akademija, prva u regiji takve vrste je postigla iznimne rezultate, pružajući mladim talentiranim umjetnicima jedinstvenu platformu za učenje i razvoj kreativnog potencijala.

street art mini akademija,inovativan koncept,mostar street arts fesival,Marina Đapić

Akademija je privukla dvadesetak sudionika i sudionica starih između 15 i 25 godina iz Mostara i cijele BiH, te im omogućila da se upoznaju sa tajnama ulične umjetnosti. Kroz inspirativne radionice i vodstvo iskusnih mentora, akademija je pružila priliku sudionicima da istraže različite aspekte street arta, uključujući crtanje, slikanje, dizajn i arhitekturu.

 Ovdje smo okupili buduće street art umjetnike

Pokretačica Street Arts Festivala i umjetnička direktorica udruge “Rezon” Marina Đapić istaknula je kako među polaznicima akademije vidi buduće street art umjetnike.

„Uspješno je završena prva Street Art mini Akademija uz divnu ekipu mladih talenata i vrhunskih edukatora. Rezon kao platforma Street Arts Festival Mostar nastavlja biti mjesto za edukacije i prostor inspiracije gdje će se stvarati razne ideje uz nove generacije.“ navela je Đapić.

street art mini akademija,inovativan koncept,mostar street arts fesival,Marina Đapić

Tijekom cijelog ciklusa akademije, polaznici i polaznice su pokazali iznimnu strast i angažman. Kroz radionice ilustracije, murala, apstraktne umjetnosti i grafita, usvojili su nove vještine, razvili svoj umjetnički identitet i ostvarili impresivne rezultate.

Radionice ilustracije, murala, apstrakcije i grafita

Posebno se ističe uspjeh svakog pojedinog mentora i njihova uloga u nadahnuću i poticanju kreativnosti mladih umjetnika. Maja Stojanović- Zmaja je uspješno predstavila osnove ilustracije i stvorila solidne temelje za daljnje radionice.

„Upravo ova akademija se trudi da pokaže mladim ljudima čari umjetnosti i ovo je idealna prilika da se zagazi u taj svijet, a znamo da na mladima svijet ostaje.  Moj segment koji sam predavala jest ilustracije i street art, a željela sam svim sudionicima pokazati tu prelaznu granicu s papira na zid. Najviše se bavim ilustracijom karaktera i bilo mi je zadovoljstvo učiti ove mlade ljude i umjetnike. Pričali smo o stvarima kao što su skice, okviri, linije, što čovjeku vizualno predstavlja deblja linija, a što tanja, pa onda sve to u odnosu na izvor svjetlosti, sjenke, živost crteža i mislim da smo svi zajedno dosta naučili. Zaista su poslušali i usvojili sve što sam im rekla“, istaknula je Stojanović.

Da je to istina potvrđuje i 17-godišnji Benjamin Sarić iz Mostara. Na Akademiju se prijavio sa određenim prethodnim znanjem i iskustvom u uličnoj umjetnosti, međutim zanimao ga je samo jedan stil. Kaže kako mu je akademija proširila obzore.

street art mini akademija,inovativan koncept,mostar street arts fesival,Marina Đapić

„Na ilustraciji sam od Maje naučio cool fazone oko ilustracija i cartoon stila što je posebno korisno za ljude poput mene koji se nikada nisu bavili ilustracijama, bavio sam se prije akademije samo slovima. Na ovoj radionici dizajnirao sam svoj karakter žabe koji bih mogao češće koristiti. Dosta sam naučio o sjenčenju, gradijentima kojima se mogu povlačiti linije. Prijelaz sa ilustracije na mural mi je bio jednostavan, mislio sam da će biti teže, međutim mentori sve odlično objasnili. Zabavno mi je bilo sudjelovati u izradi murala. Zanimljiviji mi je praktični dio sa sprejem u ruci ali se i u teorijskom dijelu svašta korisnoga naučilo“, objašnjava Benjamin držeći sprej u ruci.

Mostarska umjetnica Karla Ćosić je svojim znanjem i iskustvom koje je stekla na izradi velikih murala na kojima je radila sa najvećim imenima street art scene oduševila sudionike, a Nikola Mihajlović Kori je svojim predavanjem o apstraktnim grafita potaknuo sudionike na slobodno izražavanje i stvaranje unikatnih djela. Kori Nikola smatra kako je logičan korak Street Art Festivala koji je postao jedan od najpoznatijih u regiji bio organizirati ovakvu vrstu radionice za talente koji tek dolaze.

Koncept ove akademije je originalan, a pristup radu je jedinstven

„Festival kao takav može doprinijeti samom gradu, svim žiteljima Mostara, a i šire, pogotovo iz razloga što dovodi ljude iz inozemstva. Street Arts Festival ima veliki značaj za Mostar i na turističkom nivou jer ta vrsta umjetnosti sve više postaje, odnosno već je jako popularna turistička atrakcija i mislim da Mostar polako dobiva epitet grada urbane kulture. Značaj akademije je nemjerljiv i mislim da je mladim ljudima, prije svega djeci, jako važan i za budućnost predstavlja dobro ulaganje“ rekao je Kori.

Petar Popović Piros je svojim radionicama grafita na kraju akademije donio novu dimenziju umjetničkom iskazu sudionika. Naučio ih je baratati sprejem, različitim tehnikama povlačenja linija, te nekim osnovama skiciranja grafita prije postavljanja na zid.

„Trudio sam se da im prenesem moje sagledavanje i moj tretman samog crtanja i pristupa zidu. Gledao sam nekako da što više svojih saznanja predočim polaznicima da dobiju apsolutnu sliku u svemu tome, kako tretirati materijal, kako tretirati sebe, kako pripremiti zid i kako krenuti od starta, od skice do realizacije. Naučio sam ih kako se sve može koristiti sprej- naizgled je jednostavno ali to je vrlo kompleksan proces.

Iskreno, nisam se još susreo sa ovakvim konceptom akademije, imao sam priliku predavati studentima i starijim osobama, ali nismo imali taj praktičan dio. Ovo je puno temeljitije, polaznici su prošli kroz različite segmente kreativnog rada sa ljudima koji su u svojim kategorijama sami vrh . Ovdje kao inovaciju vidim kombinaciju različitih tematika i tehnika,  sviđa mi se što je sveobuhvatno i spaja teoriju ali i puno prakse“.

Mladi umjetnici sanjaju da i oni jednog dana sudjeluju na Street Arts Festivalu

Studentica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Adisa Bajić najviše je inspiracije, kako kaže crpila iz Pirosovih predavanja.

„Dobila sam mnogo informacija što se tiče miješanja boje i korištenja kapica za sprejeve kojima postižem različite debljine i dubine linija unutar izrade grafita, usvojila sam novi pristup grafitima u smislu samog koncepta izražavanja i puno inspiracije od strane naših predavača“.

Na pitanje kakvi su joj planovi za budućnost Adisa kaže kako bi jednog dana voljela neki od svojih radova pokloniti Mostaru na nekom od njegovih zidova.

„Svoj stil bih opisala kao dječji crtež ili doodle stil. Počela sam sa realizmom, tijekom studija sam evoluirala ka nadrealizmu tako da ima različitih utjecaja. Sada mi je najzanimljivije raditi line art i doodles.

Bliži se Mostar Street Art Festival na kojem ću sudjelovati kao volonter a jednog dana kada se ostvarim kao ilustrator možda baš street art izaberem kao svoj pravac i dobijem svoj zid za mural u Mostaru“.

Na Akademiji nastalo na desetine skica, dva murala i veći broj grafita

Sudionici su, uz mentorsku podršku, uspješno stvorili dva impresivna indoor murala, dok su na pločama od pleksiglasa kreirali zanimljive grafiti radove koji će uskoro biti dio izložbe na samom Street Arts Festivalu.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez nesebične podrške Telemach fondacije koja je prepoznala korist jedna ovakve ideje.

street art mini akademija,inovativan koncept,mostar street arts fesival,Marina Đapić

„Kroz razne programe i projekte Telemach fondacije podržavamo i ohrabrujemo mlade da postanu najbolja verzija sebe, da iskoriste maksimum svojih potencijala i postanu aktivni i korisni članovi zajednice. Stvaranje prilika koje će im osigurati pravo na dodatnu edukaciju, bez ikakvih ograničenja i diskriminacije, naša je misija. U skladu s tim, pohađanje Street Art Mini akademije za sve polaznike je bilo posve besplatno“, istakla Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

U svjetlu uspješnog završetka prvog ciklusa Street Art Mini Akademije u Mostaru, organizacija poziva sve zainteresirane mlade umjetnike da se priključe budućim programima i istraže svoj umjetnički potencijal. Detalji o prijavama i budućim aktivnostima mogu se pronaći na web stranici akademije ili putem društvenih mreža.

Street Arts Mini Akademija izrodila se iz platforme mostarskog Street Arts Festivala. Ovogodišnji, 12. po redu Street Arts Festival u Mostaru održat će se od 26. kolovoza do 3. rujna, a ugostit će renomirane umjetnike iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Njemačke, Španjolske, Poljske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja svijeta i regije.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.