STREET ART MINI AKADEMIJA Odgajaju se novi ulični umjetnici koji će oplemeniti fasade Mostara

Street Arts Festival Mostar,street art mini akademija,rezon,telemach

Crtanjem murala u prostorijama Udruge Rezon iz Mostara nastavlja se prva Street art mini akademija. 

Street Art Mini akademija je prema riječima organizatora zamišljena da nadahne i oslobodi kreativni potencijal mladih ljudi sa talentom za crtanje, bojenje, projektiranje i arhitekturu! Namijenjena je talentiranim mladim kreativcima koji imaju afinitet prema uličnoj umjetnosti starosne dobi od 15 do 25 godina iz Mostara, te kreativnim pojedincima koji bi željeli nešto naučiti ali i okušati se u svijetu street arta od 18 do 25 godina iz ostalih dijelova Bosne i Hercegovine.

Đapić: Mostar nema dovoljno svojih uličnih umjetnika i želimo to promijeniti

"Mostarski Street art festival postoji već deset godina i iz njega je proizašlo oko 200 murala po cijelom gradu, ali smo primijetili kako su sve te murale radili umjetnici iz drugih dijelova svijeta. Shvatili smo da Mostar, izuzev naše Karle Ćosić koja je današnja predavačica nije iznjedrio neku scenu koja okuplja veći broj uličnih umjetnika, te smo ovom akademijom to odlučili promijeniti" rekla je za Hercegovina.info direktorica akademije Marina Đapić.

Street Arts Festival Mostar,street art mini akademija,rezon,telemach

Benjamin Sarić, učenik Gimnazije Mostar jedan je od polaznika akademije. Kaže da je tu jer ga već odavno zanima street art. "Volim grafite, murale, bavim se time već neko vrijeme. Volim grafite jer se uz same slike može javno iznijeti i mišljenje. Volim koncept javnih galerija i mislim da nam toga treba više. Ovdje sam došao pošto ja najviše radim slova, tzv. letters stil, pa želim naučiti više o dizajnu karaktera, arhitekturi i nekim "cakama" koje na nas mogu prenijeti iskusni street art umjetnici koji su nam predavači".

Djeci prenosimo teoretska znanja ali i važne sitnice koje su nas naučili iskusniji umjetnici

A predavačica Karla Ćosić upravo se vratila iz Čačka gdje je sa grupom svjetskih umjetnika radila oslikavanje jednog divovskog murala na tamošnjim silosima.

Ta iskustva ali i ona ranija prenijela je učenicima akademije kojih je petnaestak, od 12 do 18 godina starosti.

Street Arts Festival Mostar,street art mini akademija,rezon,telemach

"Ovo je prvi put da vodim ovakvu radionicu i divno mi je iskustvo sa djecom jer su jako zainteresirani. Učim ih raznim tehnikama, materijalima, i dodajem neke trikove koje su mene ostali muralisti i umjetnici naučili. Sada smo uzeli skicu jedna od sudionica i na osnovu nje ćemo u našem uredu crtati mural ljenivca koji će ostati trajna uspomena na ovu prvu održanu akademiju" kazala je Ćosić.

Street Arts Festival Mostar,street art mini akademija,rezon,telemach

Radionice traju do 15.07. a najbolji polaznici dobit će priliku sudjelovati na Street Arts Festivalu koji se održava od 26.08. do 03.09.2023.