VIKEND U MOSTARU Kazalište vas zove na novu predstavu

Predstava 10 6 1993
HNK Mostar

U subotu (29.1.) i nedjelju (30.1.), s početkom u 20 sati, na repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru je predstava 'Kroz proces 10-6-93', autorski projekt Marine Petković Liker.

Riječ je o trodijelno koncipiranoj predstavi koja publiku po principu mansionske dramaturgije, odnosno dramaturgije stanica, vodi kroz različite prostore unutar zgrade Kazališta. Ovim i ostalim rafiniranim, suptilnim i suvremenim kazališnim postupcima autorica želi da publika uspostavi drugi osjećaj vremena i prostora kako bi doživjela određenu emotivnu dekontaminaciju. 

Predstava je inspirirana jednim ogromnim, a zanemarenim, ratnim zločinom u središnjoj Bosni, odnosno pogibijom osmero i ranjavanjem većeg broja djece čiju je bezbrižnu igru prekinula granata ispaljena s položaja Armije RBiH.

O ovoj je predstavi poznati bh. književnik Josip Mlakić, između ostaloga, napisao: "O umjetničkoj vrijednosti ove predstave bespredmetno je govoriti. Po meni, to je savršen komad angažiranog teatra, gdje angažman nijednog trenutka ne narušava integritet artističke strane. O čemu govorimo danas, da parafraziram Carvera, kada govorimo o angažmanu? U čemu se on ogleda? 

Značaj medija, umjetnosti, humanističkih znanosti je danas u tom smislu devalviran do besmisla. Ipak, postoji način, što je pokazala redateljica ove predstave, a to je ta spomenuta 'moć empatije' koja je kadra probuditi onaj duševni nemir i zebnju, koje danima osjećate negdje duboko u utrobi nakon odgledane predstave. A to je nešto najviše što umjetnost danas može: otkriti ljudsko biće u nama".

Ovo nije prva predstava koju je Marina Petković Liker postavila na sceni HNK Mostar. Prije gotovo četiri godine, inspirirana poezijom Marka Tomaša, autorski je osmislila i režirala višestruko nagrađivanu predstavu 'Gnijezdo', koja je u kazališnoj javnosti neformalno proglašena jednom od najboljih predstava u zadnjih nekoliko godina u BiH. 

Svjedoče tome i pune dvorane, ne samo mostarska, nego i one u Zagrebu, Sarajevu, Banja Luci i Osijeku. I predstava 'Kroz proces 10-6-93', premda tematski teška, na tom je tragu: publika je želi gledati jer je autorica skupa s glumačkim ansamblom uspjela jedan užasan događaj pretvoriti u paradigmatsku predstavu o problemima života danas i ovdje.

U predstavi igraju: Miro Barnjak, Ana Franjčević, Mario Knezović, Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ana Ljubić, Nikolina Marić, Mirela Mijačank Kordić, Robert Pehar i Ivan Skoko.

Ulaznice po redovnoj cijeni od 10 KM (učenici, studenti, umirovljenici i nezaposlene osobe – 5 KM) moguće je rezervirati pozivom na broj 036/446 024 ili slanjem poruke preko Facebook ili Instagram profila HNK Mostar. Studenti, nastavno osoblje i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere, odnosno godišnje karte. Zbog koncepta predstave i epidemioloških mjera broj mjesta izuzetno je ograničen, navedeno je iz HNK Mostar.