FOTO  U MOSTARSKOM MUZEJU Novac iz Drugog svjetskog rata, stare kamere, Mercedesove pisaće mašine...

Bosnaseum, muzej, Haris Đonko, stari grad
Bosnaseum

Mnogobrojni turisti koji dolaze u Mostar najčešće nakon obilaska Starog mosta žele saznati i nešto više o ratnim i ostalim zbivanjima na ovim područjima. Jedno od mjesta na kojima mogu saznati mnoštvo informacija je Bosnaseum,  muzej u Starom gradu.

Voditelj muzeja Haris Đonko kazao je za hercegovina.info kako su brojne artefakte uspjeli kupiti od kolekcionara, a pojedine osobne predmete su im nakon dva desetljeća odlučili poklonili ljudi iz svojih domova, kada su kako kaže, vidjeli da se stvarno istinski trude da to sve fino i objektivno predstave.

“Pored ratne postavke, tu su i pravi bunkeri koji su napravljeni da se vidi kako je to bilo za civile u ratu i naravno najviše pažnje u zadnje vrijeme privlači ogromna maketa koja prikazuje hercegovačka sela kroz povijest na samom kraju zgrade koja se prostire na 25 kvadrata.”

Kako je ispričao ovu maketu hercegovačkog sela dizajniralo je više umjetnika koji su za izradu makete prvo pronašli kuće u prirodi, mjerili i fotografirali ih te zatim pravili identične male replike. Tako je nastalo čitavo jedno selo, odnosno prikaz života na selu da turisti mogu vidjeti kako se to na našim selima živjelo. Mogu vidjeti male minijaturne replike kuća, figure životinja i ljudi, bavljenje stokom, pčelama.

Što turiste najviše zanima?

Haris kaže kako sve zavisi od nacije koja posjeti muzej jer su različiti ukusi u odnosu na različite nacije. Zapadna Europa i SAD su isključivo zainteresirani za politiku i rat, gosti iz arapskog svijeta su zainteresirani su za sve pomalo s tim da njih rat ne zanima toliko, Francuze zanimaju umjetničke izložbe, dok su Poljaci narod koji ima fetiš prema narodnim nošnjama.

Bosnaseum,muzej,Haris Đonko,stari grad

“To je jednostavno nacija koja to toliko voli da 99% Poljaka i zemalja oko Poljske, poput Rusije koji uđu to traže, iako to ponudimo i drugima oni to mahom odbiju jer im je to dosadno.“

Etno sobe

Muzej Bosanseum u dvije godine, koliko postoji, posjećuju mnogobrojni turisti iz svih dijelova svijeta, a najbolji dojam na njih ostavljaju etno sobe svih vjera i nacija u BiH, što ovaj muzej izdvaja i čini interesantnim. Tri sobe predstavljaju tri vjere i nacije te tri različita načina života. Predstavlja se seoski način života, način života u manjim gradovima i način života u većim gradovima kroz različita stoljeća. Ono što su turistima privuče najviše pozornosti su etno sobe, nacionalne nošnje i stari zanati.

Kako je objasnio voditelj muzeja može se usporediti napredak i razvoj Mostara kroz različita razdoblja, od srednjeg vijeka, osmanlijske okupacije, austrougarske uprave i Jugoslavije - što je izgrađeno, koliko se grad povećao, modernizirao, itd”

Uprava Bosnaseuma konstantno prati zanimanja gostiju tako da izloženo unaprjeđuju novim predmetima suradnji s brojnim profesorima, ekspertima, kolekcionarima i slično, a za naš portal su otkrili kako planiraju napraviti i sobu s dječjim igračkama.

“Želimo prikazati s čime su se djeca igrala kroz prošlost. Trenutno sakupljamo razne drvene igračke, tražimo igračke kojih se naši djedovi i bake sjećaju.

Gdje su fontane?

Haris nam je objasnio kako se svi turisti koji dolaze u BiH većinom obrazuju preko interneta o nekim stvarima o našoj državi te na osnovu toga očekuju da će to da će ovdje vidjeti.

Bosnaseum,muzej,Haris Đonko,stari grad

“Jednom nam je ušla čitava arapska grupa, brzo su razgledali muzej i onda su došli do nas i pitali: Gdje su vam fontane? U najmanju ruku pitanje je bilo čudno jer zaista što će nam fontana, mi smo muzej. Oni su rekli kako je njima najzanimljivija voda na ovim prostorima“, ispričao je kroz smijeh, te dodao:

“Mi imamo dosta bogatstava kojih nismo svjesni. BiH je druga najbogatija zemlja na svijetu s čistom pitkom vodom. Tako da su oni očekivali da ćemo slaviti vodu na svakom koraku, jer oni to nemaju. Njima je voda kao zlato, a mi jednostavno to bogatstvo ne primjećujemo.“

Velika muzejska građa svjedoči o povijesti Mostara, različitim načinima života kroz povijest, a izloženi predmeti su kulturno-povijesno naslijeđe ovog kraja. Tako u muzeju možete vidjeti i zanimljive povijesne fotografije grada kroz razna razdoblja, umjetničke izložbe, izloženisu hrvatski i srpski novac iz Drugog svjetskog rata, stare kamere korištene između dva svjetska rata, pisaće mašine iz doba kad ih je još proizvodio i Mercedes, austrougarski mačevi i još dosta toga. Uostalom, otiđite i uvjerite se sami svakim danom od 9:00 -21:00 sat.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.