FOTO  PRAVOSLAVNI BOŽIĆ U MOSTARU Duhovne vođe uz gozbu, koncert, paketiće i vatromet uputili poruke zajedništva

Pravoslavni božić 2022 koncert
Hercegovina.info

U povodu najradosnijeg praznika, pravoslavnog Božića, u Hrvatkom domu hercega Stjepan Kosača u Mostaru u subotu je upriličen Božićni prijam u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva 'Prosvjeta' Gradskoga odbora Mostar, Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva 'Gusle', Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i manastira Žitomislić.

S ovoga svečanoga događaja upućene su poruke ljubavi i mira, a posebno želje za zajedništvom, kako u Mostaru tako i širom BiH. 

Uime domaćina uzvanike je pozdravio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, poručujući im da su svojim dolaskom pokazali 'dugogodišnje, decenijsko otvoreno srce i veliko poštovanje prema prvoslavnoj zajednici u Mostaru'.

Iguman Pavlović i zamjenik predsjednika Gradskoga vijeća Grada Mostara Velibor Milivojević izrazili su želju da se zajedništvo prvoslavne zajednice prenese na sve građane Mostara i zemlje.

"Praznik ne želimo slaviti sami niti jedni pored drugih, nego jedni s drugima. Mostar kao uvijek je poseban zbog tog bogatsva različitosti. Praznici su vrijeme kada naša prijateljstva, ljubav i suradnju želimo poticati i primjerom pokazati kako se u Mostaru surađuje", istaknula je predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) 'Prosvjeta' Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović.

Čestitke u progodi svetkovine Božića svećenstvu i svim vjernicima zahumsko - hercegovačke i primorske eparhije uputio je don Ante Jukić uime mostarsko-duvanjskoga biskupa mons. Petra Palića i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

"Ovo jeste posebna radost jer se ponovno vraćamo tradiciji i onome što je zajedništvo, a što krasi ovaj grad i Hercegovinu da se ta ljepota blagdanskoga vremena podijeli s drugim ljudima, kao i lijepih običaja da znaju cijeniti što je drugačije i različito, te na taj način pokazuju bogatstvo umijeća zajedničkoga življenja", istaknuo je ef. Dedović.

Božićnom prijamu nazočili su, uz ostale i konzuli Srbije, Hrvatske, Turske, predstavnici velepslanstva SAD, Rusije, OHR-a, vijećnici, zastupnici i dr. 

Uoči koncerta prigodan govor održao je arhimandrid Lazar Lazarević iz manastira Žitomislić koji je podsjetio na važnost Božića. U čast Božića u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača održan je i Božićni koncert, šesnaesti po redu.

Na koncertu je nastupio Srpski vizantijski zbor 'Mojsije Petrović' iz Beograda, a po jednu numeru izvela je i vjeroučiteljica iz Mostara Tijana Bašić i učenici pravoslavne vjeronauke iz mostarskih osnovniih i srednjih škola. Na kraju koncerta djeci su podijeljeni paketići, a potom je uslijedio i vatromet.