NAJVEĆI MUZEJ NA OTVORENOM Egipat otvorio aveniju sfinga u šetnici staroj 3000 godina

NAJVEĆI MUZEJ NA OTVORENOM Egipat otvorio aveniju sfinga u šetnici staroj 3000 godina

Egipat je u četvrtak otvorio obnovljenu šetnicu staru gotovo 3000 godina koja je nekada povezivala slavne hramove Karnak i Luksor u južnom dijelu zemlje, u nastojanju da potakne turizam, glavni izvor nacionalnog dohotka.

"Izgrađena u drevnom gradu Tebi, avenija sfinga otkrivena je u četvrtak na svečanosti za koju su egipatski dužnosnici rekli da je dio kampanje promoviranja Luksora kao jednog od najvećih svjetskih muzeja na otvorenom", piše Hina.

Egipatski predsjednik Abdel-Fatah al-Sisi i visoki državni dužnosnici nazočili su ceremoniji koja je prikazala drevni vjerski festival duž 2700 metara dugačke šetnice uz kipove Sfinge i kipova s glavom ovna.

Egypt's 'Avenue of Sphinxes' to be Unveiled in 'Spectacular' Ceremony |  Egyptian Streets

Kipovi i hramovi bili su u središtu velikih restauratorskih radova. Stoljećima je ruta omeđena kipovima bila zatrpana pijeskom. Prvi kip je iskopan 1949., rekao je egipatski ministar turizma i antikviteta Kaled al-Enani na svečanosti upriličenoj u hramu u Luksoru.

Dodao je da je otad otkopana trećina originalnih kipova i da će se nastaviti tražiti još.

Egipat nastoji oživjeti svoj posrnuli turizam.

U travnju su vlasti organizirale povorku 22 drevne kraljevske mumije koje su iz Egipatskog muzeja na kultnom trgu Tahrir prebačene u novi kairski muzej u povijesnom području al-Fustat.

Egipatski turizam pogođen je posljedicama pobune protiv dugogodišnjeg vladara Hosnija Mubaraka 2011., kao i globalnom pandemijom.