Mladi redatelj sa tri imena će režirati novu predstavu u HNK Mostar

Mladi redatelj sa tri imena će režirati novu predstavu u HNK Mostar
HNK Mostar

Povjerenstvo Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru u sastavu Ivan Leo Lemo (predsjednik), Robert Pehar, Dragan Komadina, Jelena Kordić Kuret i Ivan Vukoja donijelo je jednoglasno odluku o mladom redatelju koji će režirati predstavu 'Zid', autorice Ružice Aščić. Riječ je o Christianu Jean-Michaelu Jalžečiću, čija je redateljska eksplikacija ocijenjena najboljom od sedam pristiglih na 'Natječaj za izbor redatelja do 35 godina starosti' koji će režirati prvonagrađeni dramski tekst 'Zid'.

"Iako je u svim pristiglim prijavama ponuđeno jako zanimljivo redateljsko očište kao polazišna točka u mogućim inscenacijama 'Zida', žiriju je, ipak, za nijansu bio najinspirativniji i najuzbudljiviji Jalžečićev redateljsko-dramaturški koncept. Njegov pristup fizičkim i metafizičkim aspektima 'Zida' najbolje će se nadovezati na estetske i repertoarne odrednice HNK Mostar", kazao je predsjednik žirija renomirani hrvatski redatelj Ivan Leo Lemo.

Podsjetimo, HNK Mostar je u suradnji sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske ljetos raspisao spomenuti natječaj za izbor mladog redatelja. A drama 'Zid', koju će na scenu HNK Mostar postaviti Jalžečić, proglašena je najboljom na 'Natječaju za najbolji neobjavljeni dramski tekst na hrvatskom jeziku za mlade autore do 35 godina', koji su također raspisali HNK Mostar i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske početkom kazališne sezone 2020./2021.

U središtu ove drame, tri su generacije jedne obitelji koji se skupa s nekolicinom stanara na različite načine suočavaju s činjenicom da se ruši zid stare užare koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrade u kojoj žive. Borba stanara za zid oronule zgrade postaje metaforom sraza između starog i novog, ali istodobno kroz sudbinu dviju sestara, nudi jednu nepretencioznu čehovljevsku fresku iz našeg susjedstva.

"S nestrpljenjem očekujemo početak rada na ovoj praizvedbi koju će mostarska i regionalna publika moći vidjeti krajem kazališne sezone 2021./2022. Zahvaljujemo svim prijavljenim redateljima što su prepoznali naš pokušaj da doprinesemo afirmaciji mladih kazališnih autora i čestitamo odabranom redatelju Christianu Jeanu-Michaelu Jalžečiću", kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja, navedeno je u priopćenju iz HNK Mostar.