MALI BROJ ULAZNICA Raznolik repertoar u rujnu na sceni HNK Mostar

MALI BROJ ULAZNICA Raznolik repertoar u rujnu na sceni HNK Mostar
HNK Mostar

Mjesec rujan donosi bogat repertoar u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Predstava 'Gnijezdo' bit će odigrana dva puta, i to 7. i 8. rujna od 20 sati, a već 10. će gostovati na 7. Festivalu glumca BiH u Konjicu. Predstava je autorski projekt Marine Petković Liker, koja ju je i režirala, a inspirirana je poezijom Marka Tomaša. Ovo je komad o nesređenim odnosima između tri sestre i tri brata koji nenadano na godišnjicu majčine smrti otvaraju bolnu temu – što učiniti sa zajedničkom kućom koju je ozbiljno načeo zub vremena. U predstavi igraju Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko te Ivan Skoko.

Sredina mjeseca, 17., 18. i 22. rujna, rezervirana je za dramski komad 'Spremni', inače prvu predstava u BiH koja je nastala i premijerno izvedena u vrijeme koronakrize. Priča ove drame događa se u jednoj prosječnoj i jednostavnoj obitelji u kojoj je zavladala atmosfera straha i nesigurnosti od budućnosti, a takva radnja dobro korespondira s našom novom stvarnošću. U predstavi glume: Jelena Kordić Kuret, koja potpisuje i režiju, Robert Pehar, Anja Kraljević i Dražen Pavlović.

Na ovogodišnjoj 'Mostarskoj liski' 27. rujna je dan za 'Identitluk'. To je autorski projekt redateljice Tanje Miletić Oručević, dramaturga Dragana Komadine i glumačkog ansambla predstave. U ovoj satiri okosnica priče vrti se oko sudara identiteta na jednom seminaru na kojemu je polazišna točka čitanje eseja Amina Maaloufa. Rađena je u koprodukciji s Narodnim pozorištem Mostar i Studijem za izvedbene umjetnosti, a od prošlogodišnje premijere se za nju stalno traži ulaznica više.

Istoga dana na sceni HNK Mostar dva puta, od 18 i 21 sat, bit će izvedena 'Leda' šibenskog HNK. Predstavu je režirao Boris Svrtan, a glume Luka Dragić, Franka Klarić, Ivan Jončić, Ivana Gulin, Boris Svrtan, Oriana Kunčić i Roko Radeljak. Krležina 'Leda', komedija jedne karnevalske noći, spada u najbolja djela hrvatske dramske književnosti.

Ona je ujedno i izrazito aktualno djelo koje sadržajno djeluje kao da je napisano u našem vremenu i utemeljeno na izravnom uvidu u suvremeno društvo koje se u njemu može prepoznati i, do neke mjere, ogledati. Svatko od nas će se prepoznati u jednom od likova ove komedije koja osim što briljantno žonglira hrvatskim jezikom ogoljujući sve njegove slojeve, funkcionira u apsurdnim i ritmičkim obratima često bolje od vrhunske engleske situacijske igre, navode iz HNK Šibenik.

Za kraj mjeseca, točnije 28. i 29. rujna, očekuje nas predstava Nikoline Ljuboje i Ivana Skoke 'O ljubavi'. Ova predstava zapravo je diplomski rad dvoje glumaca koji na duhovit način govore o fenomenu ljubavi, komentiraju ga te promatraju kroz sve njegove promjene. Oni traže odgovor na pitanja: što je ljubav, kako nastaje, kako se manifestira, može li potrajati ili će neminovno, pod teretom vremena i navika, izblijedjeti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prodaji su 22 ulaznice za svaku izvedbu i mogu se rezervirati porukom na Facebook stranici HNK Mostar ili na broj telefona 063 019 019, svakim radnim danom od 9 do 17 sati.