KOPRODUKCIJA Nova predstava na sceni HNK Mostar

Predstava Anđeo uništenja
HNK Mostar

"Moje dramske komade čine dugi monolozi, što je slično kao kod proze, korištenje jezika. Ako trebam opisati svoju književnost, onda se ona može usporediti s glazbenim djelom ili kompozicijom u jeziku", izjavila je 2004. godine u jednom intervjuu nagrađivana književnica Elfriede Jelinek. 

Prema njezinom dramskom tekstu 'Rechnitz – Anđeo uništenja' nastala je istoimena predstava. Riječ je o prvoj koprodukciji jednog sarajevskog kazališta (SARTR) i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a režiju potpisuje austrijska redateljica Sabine Mitterecker.

Sarajevska premijera izvedena je u SARTR-u 18. veljače 2022. godine, a mostarska premijera je održana 26. veljače 2022. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru. Predstava se bavi masakrom 200 Židova na prisilnom radu u dvorcu u Austriji tijekom Drugog svjetskog rata. Međutim, 'Rechnitz' nije kriminalistički komad, već je riječ o onome što je uslijedilo nakon samoga događaja, o recepciji i razumijevanju.

U predstavi glume Selma Alispahić, Jelena Kordić Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović. Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, suradnica na pokretu Amila Terzimehić, korepetitorica Tijana Vignjević, a asistentice redateljice Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst su preveli Bojana Denić i ansambl predstave.

Predstava Anđeo uništenja

"Želim naglasiti važnost koprodukcijskih projekata kao što je ovaj između SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru. Štoviše, ovo je međunarodni projekt i ako želimo biti Europljani, moramo raditi na tome. Radila sam na nekoliko međunarodnih projekata jer se želim baviti problemima s kojima se ne susrećem nužno u kazalištima u Njemačkoj, Austriji ili Francuskoj. 

Europska dimenzija ove predstave nije samo u dramskom predlošku i činjenici da je redateljica predstave iz Austrije, nego u intenciji da predstava zaživi na scenama diljem Europe te da na taj način surađujemo i djelujemo", izjavila je redateljica predstave Sabine Mitterecker.

Ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja također je naglasio važnost koprodukcije sarajevskog i mostarskog kazališta: "Nakon uspješne koprodukcijske suradnje s Narodnim pozorištem Mostar te Bosanskim narodnim pozorištem iz Zenice, Hrvatsko narodno kazalište produciralo je predstavu i sa Sarajevskim ratnim teatrom (SARTR). Činjenica da je predstavu režirala Sabine Mitterecker iz Austrije te da su partneri predstave Theatre.punkt i Realstage ovoj koprodukciji daje međunarodni karakter i potencijal. 

S obzirom da je u predstavi riječ o temi koja je iznimno bitna za europsko razumijevanje vlastite povijesti, ali i budućnosti, temi o kojoj je nobelovka Elfriede Jelinek napisala vrlo slojevitu i suptilnu dramu te činjenici da je riječ o predstavi izrazito suvremene teatarske estetike, uvjeren sam kako ova predstava ima veliki festivalski i gostujući potencijal ne samo za igranja u Bosni i Hercegovini i užem okruženju nego i na (srednje)europskim kazališnim pozornicama".

Glumica Selma Alispahić zahvalila se u ime SARTR-a i u svoje osobno ime Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostar. Koordinatorica projekta Anita Milićević istaknula je da je cijeli projekt trajao dvije godine, u vrlo neizvjesnom vremenu.

Prva, druga i treća repriza planirane su 27.2. (nedjelja, popunjeno), 3.3. (četvrtak) i 4.3. (petak). Ulaznice za reprizne izvedbe moguće je rezervirati pozivom na broj 036/446 024 ili slanjem poruke putem FB Messengera ili Instagram Directa.