FOTO  KAZALIŠTE IDE DALJE Na scenu HNK Mostar stigla nova predstava

Predstava - Ja od jutra nisam stao
Hercegovina.info

Glumci Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Mostaru izveli su u petak navečer premijerno predstavu 'Ja od jutra nisam stao', koju je po tekstu hrvatske dramatičarke Une Vizek, na scenu postavio redatelj Dražen Krešić.

'Ja od jutra nisam stao' priča je o četiri prijatelja koji se sastaju na večeri i kartanju. Tada počinju privatne drame pojedinaca sa specifičnom inverzijom u osnovnoj premisi komada, a to je da je to svijet u kojem vladaju žene.

"U svijetu ove predstave na svim vodećim pozicijama u tvrtkama su žene, u znanosti, zdravstvu, obrazovanju. Muškarci su submisivni svojim ženama, čuvaju djecu, kuhaju, uzimaju rodiljski dopust. Unutar toga pratimo njihove priče, i osobne i međusobne", kazao je redatelj predstave.

Po njegovim riječima, posebna kvaliteta teksta, kao i predstave, je da autorica nepretenciozno pristupa temi ravnopravnosti spolova i da se igra spolnim stereotipima, ali na svakodnevni, ljudski način bez impliciranja velikih filozofskih i političkih tema. "Ona u tekstu zastupa ideju ravnopravnosti spolova, a radi se o jako važnoj temi koju ne treba ignorirati na uštrb jeftinih šala", dodao je Krešić.

Glumica Jelena Kordić Kuret, koja igra sve ženske likove, kazala je kako je rad na predstavi krenuo prije istupa u javnosti beogradske glumice Milene Radulović koja je optužila redatelja Miroslava Miku Aleksića za silovanje.

"Nitko od nas nije ni slutio što će se u regiji dogoditi nakon istupa jedne hrabre žene koja je odlučila da više neće šutjeti. Samim tim, smatram da je značaj ove predstave ogroman i da s ovom temom izlazimo u najbolje moguće vrijeme, jer zbog samog konteksta ja vjerujem da će i publika imati ozbiljniju notu pri samom gledanju predstave", dodala je Kordić Kuret.

Pored nje u predstavi igraju Dražen Pavlović, Ivo Krešić, Ivan Skoko te Mario Knezović, frontmen grupe 'Zoster', koji se nakon rada na filmu i lutkarskim projektima odlučio okušati i na kazališnim daskama.

"Jako sam se lijepo osjećao u radu na ovoj predstavi, treba proći neko vrijeme kako bih uvidio koliko će ovo utjecati na mene i na moj stvaralački rad, na moju glazbu, a siguran sam da itekako hoće", rekao je Knezović.

Sljedeća izvedba ove predstave je već večeras od 20 sati. Ukoliko ste zainteresirani da pogledate ovu predstavu, naredni termini su 3. i 4. veljače, zatim 11. i 12. veljače, te 16. i 17 veljače.

Zbog epidemioloških mjera u prodaji je ukupno 30 ulaznica po izvedbi. Cijena ulaznice je 10 KM. Za učenike, studente i umirovljenike 5 KM. Studenti Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice koji se preuzimaju u prostorijama Studentskog zbora. Rezervacija ulaznica moguća je porukom putem Facebook Messenger-a, Instagram Direct-a ili telefonom na broj 063/019 019.