KAZALIŠNI GLUMAC Preminuo Velimir Pšeničnik Njirić

Velimir Pšeničnik Njirić

Preminuo je Velimir Pšeničnik Njirić, bosanskohercegovački glumac i redatelj, koji je karijeru okončao kao glumac Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Glumačku karijeru započeo je 1968. godine. Kao student glume statirao je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u kojem je glumio od 1969. do 1972., piše Bljesak.info.

Za svoja amaterska, profesionalna i umjetnička dostignuća i ostvarenja, nagrađen je s nekoliko nagrada stručnih žirija i nagradama publike, kao i prigodnim diplomama te većim brojem izvrsnih kritika u medijima u bivšoj Jugoslaviji i u inozemstvu. Uspješno je uradio nekoliko kazališnih režija i korežija, te kao pomoćnik režije poznatim redateljskim imenima.

Znatno manje prihvaćao je rad na filmu, radiju i televiziji, a posljednji značajniji rad u tim medijima, mu je bio u filmu Holding, Tomislava Radića, te uloga oca u serijalu od 26 epizoda pod nazivom Familija doo., rađena u produkciji FX koncepta iz Sarajeva, a emitirana na TV OBN.

Odustao je od statusa Slobodnog umjetnika u Republici Hrvatskoj, nakon godinu dana bivanja u tom statusu. Isto tako, odustao je nakon dvije snimljene epizode raditi glumački posao u TV Trakavici u Sarajevu za filmsku kuću Mebius Film, kao i nakon jedne epizode za trakavicu RTL-a u Zagrebu.

Estradne i humorističke nastupe započeo je poslije rata, uživo i u tv spotovima, te na radiju.  

Rodijak Ćipa posljednja predstava

Od završenih škola ima samo Gimnaziju u Mostaru. Napustio je studije s par fakulteta tijekom studija, Pravnog fakulteta u Zagrebu, Studija teatrologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

S kvalifikacijskog prijemnog ispita za filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, bio je onemogućen pristupiti praktičnom dijelu ispita u užem izboru.

Tijekom svoje duge glumačke karijere posebno dobro je surađivao s redateljima: Marinom Carićem, Stevom Žigonom, Ljubomirom Draškićem Mucijem, Matkom Sršenom, Joškom Juvančićem, Darkom Cvijetićem, Ninom Kleflin.

Kasnije je bio zaposlen i u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, odakle je otišao u mirovinu.

Njirić je 2016. godine predstavom 'Meštar' obilježio 40 godina rada. Posljednje što je igrao bila je predstava o Rodijaku Ćipi s kolegom Mirom Barnjakom.