FOTO  Ivan Vrljić: Albert Camus – književnik apsurda

Ivan Vrljić

 Sahrana sutra. S osobitim poštovanjem. Međutim , to ništa ne znači. Možda je to bilo i juče. Dom staraca nalazi se u Marengu, osamdeset kilometara od Alžira. '' Navedeni odlomak iz teksta ujedno je početak slavnog romana Stranac Alberta Camusa. Dotični francuski književnik ga je ukomponirao savršenim nihilističkim porivom, apsurdom bez presedana u povijesti književnosti.

Točno na današnji dan, 4. siječnja 1960. od posljedica automobilske nesreće poginuo je jedan od najvećih alžirskih pisaca , dobitnik Nobelove nagrade za književnost, nesuđeni golman , prije svega novinar i filozof Albert Camus. Albert Camus dijete je siromašne alžirske obitelji, već odmalena odlikovao se oštroumnošću, smjelošću uhvatiti se u koštac nemile ljudske svakodnevnice protkane siromaštvom, egzilom , bijedom i očajem . Bio je drugi najmlađi primatelj Nobelove nagrade za književnost, prvi Afričanin kojemu je to uspjelo, i prvi koji je najkraće živio poslije primopredaje nagrade ( svega tri godine!) . U svom bogatom književnom opusu, Camus je ideološki kritičar, protivnik totalitarizma, prvoborac pravednih i shizofreni sljedbenik nihilizma . Apsurd koji izvire iz Camusova stvaralaštva ogleda se i u pogledu religije, nikad sebe nije smatrao ateistom a sam je govorio da ne vjeruje u Boga.

Bliskost takvom nazoru Camus može najviše dugovati i prijateljstvu sa poznatim francuskim piscem Jean Paulom Sartreom , idejnim začetnikom egzistencijalizma u književnosti i filozofiji. Kasnije se postepeno od njega i razišao u stavovima, posebice u pogledu komunizma i totalitarizma. U književnom govoru kod Camusa najčešće dominiraju kontrarni motivi, svjetlo - tama, život i smrt. Doticao se također etičkih tema poput hrabrosti , poštenja , prijateljstva i povjerenja. Smrću Alberta Camusa prestaje estetika i počinje apsurd i besmisao u književnosti. U pogledu sudbine ćemo završiti s čuvenim Camusovim citatom koji glasi: ''Ljudsko srce ima nezgodnu naviku da sudbinom naziva samo ono što ga satire.'' Još bolji citat ćemo naglasiti : ''Čovjek je jedino stvorenje koje odbija da bude ono što jest.''

Prof: Ivan Vrljić