FOTO  Mostar: Predavanjem Ivana Vrljića obilježen Svjetski dan knjige

Ivan Vrljić

...Petra Bakule upriličeno je predavanje o temi Zaštita i povreda autorskih prava - Svjetski dan knjige. Predavanje je učenicima izložio Ivan Vrljić, profesor filozofije, književnik, kolumnist i novinar.

U relativno pitkom ozračju učenici su mogli čuti zanimljive stvari o tome kako izdati knjigu i koji su početni koraci k izdavanju knjige. Učenike je najviše zainteresirala tematika povrede i zloupotrebe autorskih prava teksta koje u novije vrijeme poprimaju pandemijski značaj.

Između ostaloga Ivan Vrljić, profesor i poznati kolumnist predstavio je učenicima vlastitu knjigu poezije, prvijenac Putnik u vremenu. Govoreći o nastanku knjige ustvrdio je da knjiga danas gubi na intenzitetu i produktivnosti zbog navale moderne tehnologije i interneta. No, unatoč svemu, knjiga je čovjeku životni prijatelj i pravi životni suputnik, smatra on. Zbog ekonomske krize u BiH najviše trpi knjiga, izdavaštvo i mediji, kazao je Ivan Vrljić prisutnim učenicima. Inače, Svjetski dan knjige, koji se obilježava 23. travnja, slavi se od 1995. godine zahvaljujući UNESCO-u.

Na taj su dan preminuli veliki književnici Miguel de Cervantes i William Sheakspeare. Taj dan ujedno obilježavaju prosvjetni djelatnici, bibliotekari, pisci, novinari i izdavači. Unesco želi svakoga, a posebno mlade potaknuti na čitanje i promicati izdavaštvo uopće. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine. Ovim putem želimo čestitati svim izdavačkim kućama, medijima i knjižnicama njihov dan u nadi da će knjiga zasjati jednim novim sjajem kojega neće ugasiti moderna tehnologija, nedostatak kvalitetnoga obrazovanja, kao ni svesrdna kritika pojedinih grupacija protiv pisane riječi.