Isključi TV i otvori oči

Europske unije,mladi u bih,Mediacentra,Nenad Pejić,Ja bih u EU i Ja bih u EU

Piše: Nenad Pejić

Jedno od osnovnih premisa medija jest da objavi činjenice o onome što se događa, a da korisnik medija sam donosi zaključke. Nije posao medija da kaže što čitatelj treba misliti nego o čemu treba razmišljati.

U okruženju u kojem se kolektivni identitet često nameće, hrabrost je oduprijeti se i ostati svoj, ostati pojedinac, ne pristati misliti samo ono što ti politika pa i mediji nameću, ne pristati da te netko definira samo po recimo nacionalnoj pripadnosti, i zaboraviti sve ostale identitete koji nas čine čovjekom. 

Oduzimanje svih ostalih identiteta je oduzimanje slobode. Ne možeš navijati za nikog tko nije tvoj, ne možeš nikad navijati za one koje vlast ne voli, ne možeš se zaljubiti u koga ti hoćeš itd. Postojiš samo u čoporu.

Nijedan režim takav vrhunac manipulacije ne može dostići bez medija. Ali uloga medija u potpunosti treba biti drugačija. Mediji su dužni informirati, a ne dezinformirati, prezentirati činjenice, omogućiti dijalog, a ne monolog. To je razlika između novinarstva i propagande i populizma.

Upravo političkoj manipulaciji pogoduju kolektivni identiteti. Da nije njih građani bi se počeli pitati o tome zašto tako loše žive, naprimjer. Kolektivni identitet stvara kolektivnu emociju, ona promovira stereotipe i strah i to postaje ključna poluga sustava vlasti, ne incident. Ta se poluga sustavno gradi i nije slučajna. Ako mediji to svojim porukama podržavaju, promoviraju tako omogućuju manipulaciju. 

Europske unije,mladi u bih,Mediacentra,Nenad Pejić,Ja bih u EU i Ja bih u EU

Mreža "Mladi za bolje medije" u posjeti medijskim redakcijama u Bosni i Hercegovini.

Kolektivni identitet, posebice nacionalni u etnički mješovitim društvima, često vodi ka mržnji i sukobu. Tako se na našim prostorima spajaju kolektivni identitet, emocija i nacija, kada urednici postaju aktivisti, prestaju biti novinari. 

Poznati svjetski intelektualac, Noam Chomsky je u analizi manipulacije građana od vlasti, i naravno medija koji joj služe, emocije naveo kao jednu od ključnih strategija. Takva manipulacija koristi «emocionalnu stranu više nego promišljanje», korištenje emocije je «klasična tehnika da dođe do kratkog spoja u racionalnoj analizi.»

Zlouporaba emocija ne postoji samo u oblasti političke manipulacije. Ona je itekako prisutna i radi komercijalnih razloga. Postoji poznata izreka u novinarstvu koja glasi «if it bleeds it leads» (u slobodnom prevodu «ako ima krvi, to je udarna vijest»). Koriste se tragedije, nesreće, da se izazove emocija, kupe novine, podijeli na društvenim mrežama jer to donosi novac. I na to mladi ljudi trebaju obratiti pažnju.

Ovaj tekst je napisan u okviru projekta Mladi za bolje medije koji se implementira uz financijsku podršku Europske unije. Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Mediacentra i Udruženja Ja bih u EU i ne predstavlja nužno stav Europske unije