FOTO  Hrvatska predsjednica odlikovala don Dragana Filipovića

Odlikovan don Dragan Filipović
Hercegovina.info

Među četrdesetak odlikovanih osoba, koje je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović nagradila za njihov doprinos očuvanju hrvatske kulture i identiteta, nalazi se i maestro don Dragan Filipović.

Don Dragan Filipović odlikovan je za osobite zasluge za glazbenu kulturu, skladateljski i glazbeno-pedagoški rad te kulturnu suradnju između hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj.

Don Dragan Filipović (1958.) svećenik je Mostarsko-duvanjske biskupije, trenutno na službi župnika u Čapljini. Sakralnu glazbu i gregorijanski koral studirao je na Papinskom institutu za sakralnu glazbu u Rimu. Skladao je više oratorijâ, prvu hrvatsku operu u BiH Diva Grabovčeva, te niz drugih djelâ.

Od 1993. do 2012. vodio je zborove u mostarskoj katedrali. Također je osnivač i voditelj Akademskoga zbora Pro musica, te više klapa i drugih vokalnih skupina.

Kroz svoje glazbeno djelovanje ostvario je suradnju s nizom kulturnih i glazbenih institucija u Republici Hrvatskoj.

Hrvatska predsjednica na svečanosti dodjele odlikovanja izrazila je ponos na osobne uspjehe umjetnika i djelatnika u kulturi, nazvavši ih nositeljima ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti jer su univerzalnim jezikom umjetnosti povezali ljude i predstavili svoju domovinu kao zemlju darovitih umjetnika, priopćio je Akademski zbor Pro musica.