GOSTOVANJE Mostarska predstava u Splitu ispraćena ovacijama

GOSTOVANJE Mostarska predstava u Splitu ispraćena ovacijama
HNK Mostar

Nagrađivana predstava 'Identitluk', autorski projekt ansambla i Tanje Miletić Oručević, nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti, izvedena je u natjecateljskom programu jubilarnih '30. Marulićevih dana' u petak, 23. listopada, na velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. 

Publika je jako zadovoljna odgledanom predstavom, što je i nagradila dugotrajnim aplauzom, vraćajući ansambl tri puta na naklon. Renomirani Festival hrvatske drame 'Marulićevi dani' održava se od 19. do 26. listopada. Na ovoj međunarodnoj kazališnoj smotri natječe se 11 predstava koje je poznata dramatičarka i kazališna kritičarka Gordana Ostović izabrala od 48 prijavljenih.

U jakoj konkurenciji, osim 'Identitluka', na festivalu igraju sljedeće predstave: 'Memoria Civitatis / Sjećanja gradova', koprodukcija riječkog HKD Sušak i budimpeštanskog Studija K Színháza; prošlosezonska splitska uspješnica 'Lepurica' i monodrama Ane Marije Veselčić 'Domaši' (GKL Split i Umjetnička akademija u Splitu); 'Dobro je dok umiremo po redu' Zagrebačkog kazališta mladih; tri Gavelline predstave - Marinkovićev 'Kiklop', Šovagovićeva 'Cigla' i Krležini 'Gospoda Glembajevi'.

Zagrebački Eurokaz također gostuje s predstavom 'Gospoda Glembajevi'; varaždinski HNK izvest će predstavu Davora Špišića 'Nebo od gume'. Jedina predstava u konkurenciji koju splitska publika nije imala priliku pogledati jer je igrala u Zagrebu u dvorani ansambla LADO je 'Tri sestre' zagrebačkog HNK, inače autorski projekt Bobe Jelčića prema tekst A. P. Čehova.

Ukupno je šest kategorija za nagradu 'Marul' (za suvremeni dramski tekst; za dramaturgiju/dramatizaciju/adaptaciju/lokalizaciju predstave; za predstavu u cjelini; za režiju; za glumačka ostvarenja; te za umjetničko ostvarenje) o kojima će odlučiti peteročlani ocjenjivački sud u sastavu: Mira Muhoberac, teatrologinja; Nenni Delmestre, redateljica; Mladen Radovniković, kostimograf; Karla Leko, studentica dramaturgije; Bruna Bebić, glumica. 

Osim 'Marula', bit će dodijeljena i nagrada Slobodne Dalmacije za glumačko ostvarenje. S obzirom da predstava 'Tri sestre' zagrebačkog HNK nije igrala u Splitu, ove godine neće biti dodijeljena nagrada publike za najbolju predstavu, navedeno je u priopćenju iz HNK Mostar.