FRANJO TOPIĆ "Anđelko Vuletić bio je veliki pisac i inicijator obnove Napretka"

Franjo Topić
Fena

"Pokojni Anđelko Vuletić bio je veliki pisac te su njegov životopis i djelo poznati. Ja ću se kratko osvrnuti na njegovu ulogu u obnovi Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Anđelko je bio prijatelj s Mirom Lasićem koji je te 1990. bio direktor Mesa. Oni su bili inicijatori obnove Napretka a Lasić je bio i predsjednik Inicijativnog odbora za obnovu Napretka. Mnogi hrvatski intelektualci su bili uključeni u rad IO pa tako i ja. Sjednice smo održavali u Mesu i Odjeku. Prva javna tribina o Napretku održana je u Vrhbosanskoj bogosloviji 1. rujna 1990., jer  nijedna državna dvorana nije se usudila dozvoliti održavanje ove tribine", rekao je počasni predsjednik 'Napretka' Franjo Topić.

Na tribini su govorili Lasić općenito o povijesti i radu Napretka a Franjo Topić o programskim ciljevima. Bilo je oko 100 sudionika i diskusija je bila duga i plodna.

"Treba podsjetiti da još postoji Jugoslavija i socijalizam a demokratski izbori u Sloveniji i Hrvatskoj su tretirani kao republički jer su i nakon izbora one bile jugoslavenske republike. U BiH još nisu ni održani, biti ce 18. studenog te godine", dodao je.

"Obnoviteljska skupština Napretka zakazana je za 29. rujna 1990. Bilo je već par kandidata za predsjednika Napretka: prof. dr. Zdravko Milošević, književnik Vitomir Lukić i povjesničar dr. Anto Kovačić. Kako je sarajevska nadbiskupija uvijek podržavala Napredak tako je IO tražio od Ordinarijata kandidate te je delegat tadašnjeg administratora vrhbosanske biskupije đakovačkog biskupa Ćirila Kosa  prof. dr. Mato Zovkić predložio Miru Lasica i prof. dr. Milenka Brkica. Spominjan je kao kandidat i vlč. Anto Jelić", kazao je Topić.

Na jednoj od zadnjih sjednica IO Vuletić je predložio dr. Franju Topića kao kandidata. On je odbijao govoreći da hoće biti u Središnjoj upravi, ali se ne vidi kao kandidat za predsjednika, jer se želi posvetiti znanosti i fakultetu . Uz to kao svećenik treba tražiti suglasnost Ordinarijata, a Ordinarijat je već predložio dva kandidata. Nakon Vuletićevog prijedloga i drugi članovi IO su insistirali na Topićevoj kandidaturi. 

Lasić je rekao da on ne želi biti kandidat (želeći se baviti politikom, kasnije je bio i član Predsjedništva BiH ), a Brkić je bio ministar i nije također prihvaćao kandidaturu za predsjednika, jer je politička situacija bila neizvjesna. Lasić je snažno zagovarao Topićevu kandidaturu. Na sljedećoj sjednici IO Topić je prihvatio kandidaturu dobivši i suglasnost Ordinarijata. 

Tako su na obnoviteljsku skupštinu išli kao kandidati Kovačić, Lukić, Milošević i Topić. Kako je trebala dvotrećinska većina, te u prvom krugu nitko nije dobio dvije trećine glasova. U drugi krug ušli su dvojica s najviše glasova Topić i Lukić i u drugom krugu Topić je dobio većinu. Tako sjećajući se pokojnog Anđelka Vuletića može se reći da je bitno utjecao na povijest obnovljenog Napretka. Dok ga bolest nije shrvala zadnjih godina, uvijek je podržavao Napredak i predsjednika Topića.