Evo što možete pogledati do kraja tjedna u mostarskom Kazalištu i Pozorištu

Predstava Gnijezdo
HNK Mostar

Dokumentarno-glazbenim pastoralom 'Didak – svjetlost iz Hercegovine', u četvrtak, 3. veljače, s početkom u 20 sati u HNK Mostar, obilježava se stogodišnjica smrti fra Didaka Buntića, hercegovačkog velikana, koji je krajem Prvog svjetskog rata u Slavoniji i Srijemu osigurao prihvat za 17.000 djece. Ovaj znameniti franjevac obilježio je razdoblje kada je cijeloj Hercegovini bilo izuzetno teško.

Tekst za pastoral je fra Šimuna Šite Ćorića, a režirao ga je Ivan Leo Lemo. Koproducent ovog projekta je HKUD 'Didak' iz župe Gradnići.

Adaptaciju i dramaturgiju sačinio je Dragan Komadina, scenografiju potpisuje Vesna Režić, glazbeni urednik je Igor Tatarević, a autor videa Slaven Marinčić. U ovome pastoralu, osim Roberta Pehara, sudjeluju Jelena Kordić Kuret, Ivo Krešić, Ilija Pujić, Ivan Prskalo, Mustafa Stupac, Mario Bošnjak, Marijo Bevanda, Lucija Zovko, Marko Palameta i Petar Jozić, a svoj je glas 'posudio' i Nedžad Maksumić.

Nagrađivana predstava 'Gnijezdo', u kazališnoj javnosti neformalno proglašena i jednom od najboljih predstava zadnjih nekoliko godina u BiH, bit će odigrana u petak, 4. veljače, i u subotu, 5. veljače 2022. godine s početkom u 20 sati.

Ovaj neobični kazališni komad, jer ga se doživljava svim čulima, autorski je projekt Marine Petković Liker, a inspiriran je poezijom Marka Tomaša. Za ovu predstavu uvijek se traži ulaznica više, a u njoj igraju Miro Barnjak, Bojan Beribaka, Angela Bulum, Jelena Kordić Kuret, Nikolina Marić, Jadranka Popović Miljko i Ivan Skoko.

Broj mjesta je ograničen, a ulaznice po cijeni od 10 KM moguće je rezervirati porukom preko Facebook ili Instagram stranice hnkmostar ili telefonom na broj 063 019 019 od 9 do 16 sati.

Cijena ulaznica za studente, učenike, umirovljenike i nezaposlene osobe je 5 KM. Studenti te nastavnici i djelatnici Sveučilišta u Mostaru mogu koristiti besplatne vaučere/ulaznice, odnosno godišnje karte.

Ljubitelji kazališne umjetnosti u mjesecu veljači imat će priliku uživati u sjajnom programu koji je pripremilo Narodno pozorište (NP) u Mostaru.

Već u petak 4.2.'22. god. od 20 sati na repertoaru u NP na velikoj sceni bit će odigrana predstava 'Heroj nacije' Ivana M. Lalića, u režiji Gorana Damjanca. Ova crna komedija, kako je žanrovski opisuju pisac i režiser, tematizira stanje duha običnog čovjeka kroz prizmu 'skrivenih' kamera, i kao posljedicu, raskol unutar ličnosti koja se nađe između stvarnosti i realitija - parastvarnosti.

Glumačku postavu čine: Saša Oručević, Amela Kreso, Fatima Kazazić Obad, Dražen Pavlović, Emir Spahić i Vedran Vilogorac. Cijena ulaznice je 10 KM, s popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 KM.

Karte kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Na dan izvedbe predstave, blagajna je otvorena od 9 do 14 sati te od 18 sati do početka predstave. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na Facebook i instagram stranici Narodnog pozorišta Mostar.