Kuhanje za druge pozitivno utječe na psihu i razvija kreativnost

Kuhanje za druge pozitivno utječe na psihu i razvija kreativnost

Kuhanje razvija kreativnost. Kreativno izražavanje bilo da se radi o slikanju, muziciranju ili kuhanju oslobađa ljude od stresa", kazala je za Huffington Post Donna Pincus, psihologinja Univerziteta u Bostonu.

Stres se može povezati s nizom psihičkih i fizičkih problema, a pronalaženje načina oslobađanja od stresa od velike je važnosti za vođenje zdravog života. Kuhanje za druge ljude može poslužiti kao dobar način komunikacije s tuđim osjećajima. Profesorica psihologije Univerziteta u Massachusettsu Susan Whitbourne pojašnjava da hrana, u nedostatku riječi, može biti način izražavanja.

"Osobe koje imaju problem s pokazivanjem emocija, zahvalnosti, simpatija ili ljubavi prema nekome mogu pokazati kroz, naprimjer, neko ukusno pecivo", rekla je Whitbourne.

Medicinska sestra i kulinarski terapeut Julie Ohana naglasila je za Huffington Post kako je u mnogim zemljama hrana zaista izraz ljubavi. "Kuhati, jesti i komunicirati zajedno je predivna stvar", istakla je Ohana.

Kuhanje zahtijeva mnogo pažnje, a fokusiranje na okuse, mirise ili pokrete kao što je kotrljanje tijesta, oslobađaju ljude stresa. Psiholozi stanje ljudi dok kuhaju povezuju s meditacijom.

"Kuhanje vas tjera da razmišljate korak po korak, ali u isto vrijeme razmišljate o receptu, suđu koje vam je potrebno, za koliko ćete napraviti neko jelo, hoće li biti ukusno... Sve je to jedan dobar način stavljanja raznih misli u ravnotežu, a u isto vrijeme zaboravljanja onih ružnih", kazala je Ohana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju, pored brojnih psiholoških prednosti tokom kuhanja, kada usrećite druge jelom koje ste napravili za njih, osjećajima zadovoljstva i ispunjenosti nema kraja.

Izvor: klix.ba