Komarci napali Sarajevo

Stručnjaci tvrde da nema mjesta za paniku, i preporučuju klasične načine zaštite. Sistemsko zaprašivanje komaraca u Sarajevu do sada nije primjenjivano saznaje novinarka "Al Jazeere".

Vlaga i vreli ljetni dani, idealni su uvjeti za najezdu komaraca.

Ljudi nastanjeni blizu rijeka, najviše su izloženi ubodima. No, priča o komarcima bila je dramatična samo u prošlosti, kada su se zbog njih širile bolesti poput malarije, kaže Rifat Škrijelj, dekan i profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu.

"Komarci koji žive u ovom podneblju, u ovom dijelu Balkana, kome pripada i BiH nisu poznati kao prenosnici nekih velikih zaraznih bolesti jer ih u ovom podneblju nema" dodaje profesor Škrijelj.

Komarac iz roda culex, najčešća je vrsta ovog podneblja. Njegove larve razvijaju se u vodi, dok odrasli obitavaju izvan nje. Samo ženke napadaju ljude.

"Kad je u pitanju Sarajevo ili naša bliža okolina i najveći dio BiH, sa naglim padom temperature završit će se i priča sa najezdom komaraca", smatra profesor Rifat Škrijelj.

No, pitanje je kako se zaštititi dok termometar pokazuje 30 i više, iznad nule. Direktorica kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo poziva na individualnu zaštitu.

"Zatvoriti prozore u večernjim satima ili ako sjedimo u nekom prostoru gdje gledamo tv, da bude ugašeno svjetlo, jer svjetlo na ekranu, neće toliko privući komarce" kaže Snježana Balta, direktorica Zavoda.

Željko Ler, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, smatra da u cilju zaštite od komaraca treba djelovati larvicidima, a ne vršiti zaprašivanje, koje inače nije u praksi zemalja Evropske unije.